Broekhuis Halve Marathon van Harderwijk 2016

startHarderwijkAtletiekvereniging Athlos uit Harderwijk heeft op 12 maart 2016 de 36ste editie van de Broekhuis Halve Marathon van Harderwijk te Harderwijk georganiseerd. De start van de diverse afstanden was op de Boulevard ter hoogte van de Vischpoort en de finish op de sfeervolle Vischmarkt.

Het programma:

  • 12.30 uur: 5 kilometer Recreatieloop en Scholierenloop
  • 12.30 uur: 5 kilometer Bedrijvenloop
  • 13.00 uur: 10545,75 meter Rabobank kwart Marathon
  • 13.00 uur: 10545,75 meter Bedrijvenloop
  • 13.15 uur: 1 kilometer Red een kind run
  • 14.00 uur: 21097,50 meter Broekhuis Halve Marathon.

Van iedere deelnemer ging 1 euro naar Stichting Red een Kind. Deze stichting is in diverse landen actief met ontwikkelingswerk. Op twee scholen in Kenia en India worden kansloze jongeren opgeleid tot ( auto ) monteur om deze jongeren klaar te maken voor de arbeidsmarkt en een toekomst te geven.

De start van de diverse afstanden was op de Boulevard ter hoogte van de Vischpoort en de finish op de sfeervolle Vischmarkt.

De eind 14de eeuw gebouwde De Vischpoort is de enig overgebleven stadspoort aan de waterkant in Harderwijk.Door deze poort werd vis van en naar de boten gebracht. De grote boten konden vanwege de ondiepte niet tot de kust komen en daarom werd de vis overgeladen op kleinere boten welke de gehele dag heen en weer voerden. De poort had ook een beschermende functie tegen vijanden en tegen het water. Bij hoog water kon de poort gesloten worden. De huizen aan de Vischmarkt zijn ook wat hoger gebouwd en/of hebben een vloedkamer voor het geval dat de poort te laat gesloten werd.Naast de poort loopt de stadsmuur en bovenop De Vischpoort is in de 18de eeuw de vuurtoren gebouwd welke na de afsluiting van de Zuiderzee zijn betekenis verloor zodat de vuurtoren in 1947 gesloten werd. De Vischpoort is een Rijksmonument.

startHarderwijk

Het parcours van de Kwart Marathon betrof een volledig door de KNAU gecertificeerde ronde over verharde wegen en fietspaden welke ronde de deelnemers aan de Halve Marathon tweemaal moesten overbruggen. Met een temperatuur van circa 8 graden en een zonnetje was het prima loopweer.

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn verscheen aan de start van de kwart Marathon.De Apeldoornse atleet werd in 2009, 2012, 2013, 2014 en 2015 respectievelijk derde, derde, vierde, derde en derde in respectievelijk 37.14, 38.46, 38.16, 38.14 en 38.31 op de 10545,75 meter. Van de Pol veroverde na enkele honderden meters na de start de koppositie tesamen met Nick Nieuwenhuizen uit Arnhem.
Beide atleten verrichtten om en om kopwerk en stevenden allebei op de finish af middels een sprint waarbij de veel jongere Van Nieuwenhuizen net iets te sterk was voor de bijna
49-jarige looprot Van de Pol. Nieuwenhuizen won overall in 38.15. Van de Pol finishde als tweede overall en eerste veteraan in een geregistreerde eindtijd van 38.20.

Bij de dames zegevierde Lysanne Aarden van Phoenix overall in 43.30 op de kwart Marathon. De kwart Marathon trok dit jaar maar liefst totaal 414 deelnemers.

Finish_Melchior_harderwijk_2016

Voor meer informatie en uitslagen: