De Ten Broeke Crossloop te Lemelerveld

Melchior_Salzbergen2_smallOp 13 december 2015 heeft de 9de editie van de Ten Broeke Crossloop te Lemelerveld plaatsgevonden met als organisator Ten Broeke makelaardij en verzekeringen. Het betrof de vijfde cross van het Sallands Cross Circuit,een serie van 11 crosslopen in het Sallandse waarbij een deelnemer aan tenminste zeven crossen dient te hebben deelgenomen om in het eindklassement te kunnen worden opgenomen. Er is een competitie voor de 10, 5 en 2,5 kilometer.

Het programma:

  • 12.45 uur: 500 meter Jeugdloop: kinderen t/m 8 jaar
  • 13.00 uur: 1000 meter Jeugdloop: kinderen 9 t/m 12 jaar
  • 13.15 uur: 2500 meter Jeugdloop: kinderen 13 t/m 15 jaar
  • 13.45 uur: 5000 meter
  • 14.40 uur: 10000 meter.

Start en finish waren op het Kroonplein in het centrum van Lemelerveld. Het parcours ging grotendeels over verharde wegen. Om aan de echte crossloper tegemoet te komen, was er sinds vorig jaar een extra groene lus opgenomen op het Heidepark. Dit traject van circa 1 kilometer voer over smalle bospaden met diverse korte klimmetjes en wat singletracks. Terwijl de aanloop en het eindstuk van de route supersnel zijn, een zompige bodem van het bochtige parcours op het recreatieterrein op het Heidepark kan er even flink inhakken.

Modder, dat was de afgelopen weken een veelbesproken thema tijdens de wedstrijden in Marienheem, Raalte en Lierderholthuis. In een maand dat Overrijssel toch maar even het dubbele aantal millimeters te verduren kreeg, hebben de ware crossliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Soms tot voorbij de enkels in het modder, glibberend en glijdend. Spectaculair was het; de verhalen na afloop spraken boekdelen. De schoenen, sokken – o wat waren ze smetteloos wit bij de start – zullen nooit meer hun originele kleur terugkrijgen!

De weersomstandigeheden in Lemelerveld waren daarentegen prachtig. Een zonnetje, nauwelijks bewolking en het voelde zelfs wat warm aan.

Speaker van het hardloopevenement was Henk Borgmeijer uit Dalfsen.

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn doet mee aan de competitie 5 kilometer korte cross. Van de Pol won reeds de 31ste Schalmloop te Marienheem, de 7de AV Salland Crossloop te Raalte en de Den Alerdinckloop te Laag Zuthem in zijn leeftijdscategorie heren masters 40+. De MILA-groep van av’34 bestaande uit Casper van Leeningen, Mark Jansonius en Van de Pol vormde vrij snel na de start een kopgroep waarbij Van de Pol na circa 1 kilometer de koppositie veroverde en het tempo fors opvoerde. Na circa 2,5 kilometer in het Heidepark moest de Apeldoornse veteraan de MILAtrein lossen en finishde als eerste in de leeftijdsklasse heren masters 40+ in een geregistreerde eindtijd van 17.46 en finishde daarmee 25 seconden sneller dan vorig jaar. Tevens een vierde positie overall in een veld met 289 deelnemers.

Het betekende de vierde categoriezege op rij in het klassement van het SCC onderdeel korte cross. Wederom een versteviging van de winstpositie in de competitie. Casper van Leeningen uit Beekbergen won bij de heren de 5 kilometer overall in 17.17 en bij de dames zegevierde Ellis Bebseler uit Ambt Delden overall op de korte cross in 19.33.

Van de Pol droeg zijn klassezege op aan zijn op 13 december 2015 precies een jaar geleden tijdensde Ameland Adventurerun overleden oom Jan van de Pol. Een bijzondere en emotionele dag vandaag in Lemelerveld.

Melchior van de Pol (Archief: Dalfsen 2010)
Melchior van de Pol (Archief: Dalfsen 2010)

Voor meer informatie en uitslagen: http://www.sallandscrosscircuit.nl

(c) 2015 Melchior van de Pol