Van onze speciale verslaggever

20150202AbeMidwintermarathon 2015 “Kijk wat er nu gebeurt, daar in het midden van de meute! Hij, ja wie is het eigenlijk? Zijn nummer is verscholen achter zijn mouwloze, ademende, van volledig polyester, loopjasje, maar wel met bijpassende blauwe strepen van zijn broek! Hij doet de linker rits open van het shirt en hij loopt gewoon door. Onverstoorbaar tussen al die andere mensen.

Jong en Oud. Hij pakt, ja wat is het eigenlijk? Ja, ik zie het! Een pakje zakdoeken, nieuwe! Oh, hij wordt links aangestoten door een jonge student, maar hij laat zich niet van de wijs brengen, luisteraars. Hij houdt zijn cadans en uiterst koel snuit hij zijn … neus! Wat doet hij nu? De resterende zakdoekjes gaan weer terug in de linker zak, de rits gaat weer dicht. De andere zakdoek, waar volgens mij een toevoeging in zat en nu zeker!, gaat gebruikt, niet op straat! Hij bergt hem keurig op in zijn rechterzak en sluit ook daar de rits af! Wie is die man, die zo gefocust blijft lopen en iedereen links en rechts laat passeren?

Studio, hebben jullie kunnen zien wie het is? ” Ja Jan, we begrijpen je opwinding en met hulp van de digitale analyse weten we dat het nr 3374 is. De toevoeging waar je het over hebt lijkt ons niet iets van de verboden lijst. “Menthol” staat er op het zakje van zijn zakdoekjes. Wel erg virtuoos hoe hij dat allemaal doet. De digitale scan met al zijn gegevens krijgen we zo binnen. We schakelen eerst even door naar het modderfietsen waar Matthieu van der Poel wereldkampioen lijkt te worden. Maar we zijn zo bij je terug in Apeldoorn. Ruim een uur later na voorbeschouwing, de hoogtepunten en de uitgebreide nabeschouwing met de ceremonie protocollaire wordt er teruggeschakeld naar Jan in Apeldoorn…

20150202AbeStart

“Hoe is het onze zakdoeken virtuoos Jan? Het is AS uit A weten we. Uit zijn Whatsapp discussie platform weten we dat hij ziek is geweest. Griep, dat zijn loopmaatjes man en/of vrouw hem allemaal hebben aangemoedigd om veel fruit te eten. Er zat nog wel een heel bijzondere tip bij, die blijkbaar extra effect heeft gehad: Vaporub of Vicks onder je voetzolen en met sokken aan in bed. Dat was de ommekeer in zijn griep. Misschien kan dat in het nieuwe zorgpakket als eerstelijns medicijn worden opgenomen. Het moet honderden ziektedagen bij werkgevers voorkomen.

Misschien iets voor onze medisch-financiële afdeling. Of moeten we Humberto Tan tippen? Ook hebben we in de Cloud een gesprek getraceerd dat hij had op een bruggetje met medeloper BdG of menthol wel of geen doping is. Dat gesprek analyseren we nog verder. Ze staan wel heel erg relaxed samen op dat bruggetje steunend op hun fiets. Later komen er nog 2 heren bij, waarbij die ene volgens ons meer weet van de Vaporub zaak. We houden je op de hoogte Jan! Maar hoe staat het inmiddels in Apeldoorn?

“wel de meute deint door het bos, de meesten hebben het hoogste punt gehaald en storten zich richting finish. “AS ook, Jan”? “Ja, die ook, hij lijkt zich ingehouden te hebben tijdens de klim! Hij gaat nu als een speer naar beneden, haalt mensen in en wordt steeds minder ingehaald. Hij heeft zijn bril afgedaan die helemaal beslagen was. Die heeft hij bij de zakdoekjes gestopt, veilig achter een rits. “De linker of de rechterzak, Jan?” Nee, natuurlijk heel cool en uitgebalanceerd bij de schone zakdoeken en dat terwijl hij zich in volle vaart in een bocht naar beneden stortte! Hij is al bijna bij de Naald! Ik zie daar allemaal fans van hem staan. Volgens mij van die woensdagloopgroep waar je de foto’s nog van hebt doorgestuurd. Maar wat doet hij?

Hij loopt gewoon door! Hij doet of hij ze niet ziet! En zij luisteraars, doen ook of ze hem niet zien! Is dit zuivere koffie? Is dit een gevolg van de Vaporub-gate? Of is hier nog wat anders aan de hand? Die BdG is trouwens al over de finish en werd voluit aangemoedigd door dat zelfde groepje, die liep een tijd die hij nog nooit heeft gehaald. Toch Menthol ? “wel Jan, misschien zien we nog wat over het hoofd want we zien dat BdG en AS beiden hun compressiesokken hebben gedraaid vlak voor de start. Misschien dat gezorgd heeft voor hun bijzondere prestatie.

20150202AbeStartfoto

“Wel Jan, is AS al over de streep?” Ja, collega’s hij is geëindigd als 2356-e man! In een net door mij ontvangen gecorrigeerde tijd van 55:19. Dat is ruim 4 minuten trager dan voorgaande jaren. “Maar nu wel met een nieuw parcours Jan!” Ja, maar ik denk dat we de dopingzaak kunnen vergeten studio. Blijft staan die bezuiniging in de eerstelijns zorg, daar kunnen we misschien nog wat mee, samen met dat positivisme van die Whatsappen! “Jan, bedankt! We zullen kijken of As volgend jaar weer durft terug te komen. We houden hem in de gaten!

Midwintermarathon, 1 februari 2015 8 km. Met dank aan de loopmaatjes en de Vaporub.

© Abe – Apeldoorn