Haarlerbergloop: zon, zand en klimmen!

20141109ZonKatsZondag 9 november 2014 Haarle. In plaats van een altijd mooie duurloop te doen op zondagochtend, werden wij getipt door Melchior van de Pol om eens af te reizen naar Haarle vandaag. Melchior, naast een geweldige atleet, ook dé kenner met betrekking tot alle loopwedstrijden in Gelderland en verre omstreken.

Als onderdeel van het Sallands Crosscircuit 2014 vormde de Haarlerbergloop de 2de wedstrijd dit jaar van dit circuit. Op de website lazen wij vooraf ‘loop over akkers, zandwegen, bos- en heidepaden, in een prachtige omgeving met flinke heuvels en ruime vergezichten.’ Nu weten wij uit ervaring dat heuvels wel eens afschuwelijke uitdagingen bijna 90 graden omhoog kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld bij de Mosselloop in Zeeland. Enige ervaring als bergbeklimmer is dan direct een voordeel. Ook akkers kunnen bij een beetje regen veranderen in een zuigende moddermassa waar lopers nauwelijks op vooruit kunnen komen en schoenen vaak achterblijven. Lopers met goede trailschoenen zijn in het voordeel vandaag. En ja, voor wie het niet weet: de Haarlerberg is een ruim 63 meter hoge heuvel ergens op de Sallandse Heuvelrug. De kans bestond dus dat het parcours een beetje omhoog zou gaan…

20141109Modder

Vandaag was het een stralende herfstdag. Veel zon en temperatuur net onder de 14 graden. Een werkgroep van stichting Jeugdraad Haarle heeft ook deze editie van de Haarlerbergloop georganiseerd.  En omdat de wedstrijd sinds 2013 onderdeel is van een crosscircuit liggen afstanden en programma redelijk vast. Er is een competitie voor de 10, 5 en 2.5 kilometer voor wie het hele circuit mee doet.

Het programma vandaag in Haarle:

  • 10.30 uur: 5 kilometer
  • 10.35 uur: 1 kilometer Jeugdloop: kinderen tot en met 9 jaar
  • 11.30 uur: 10 kilometer
  • 11.35 uur: 2 kilometer Jeugdloop: kinderen 10 tot en met 15 jaar.

20141109HaarlerbergloopBoerderij

Start en finish waren bij Dorphuis Cultera aan de Molenweg in het bij toeristen bekende Haarle. Melchior van de Pol (Run2Day-Deventer atleet van av’34 te Apeldoorn) wist in zijn leeftijdscategorie als eerste in 18.37 te winnen. Een schitterende prestatie, waarmee hij bijna alle senioren én junioren vandaag ver voor bleef. Seb Wiggemans uit Deventer won bij de heren senioren de 5 kilometer in 17.03 en bij de vrouwen zegevierde Ellis Bebseler uit Ambt in 19.53 op de kortste afstand.

Aan de 5 kilometer deden maar liefst 486 atleten en atletes mee. Ook op de 10 kilometer was het aantal deelnemers enorm. Ruim 450 atleten durven de lange tocht aan. De 10 kilometer kende één ronde, waar andere crosswedstrijden vaak gekenmerkt worden door een kleinere ronde die 3 of 4 maal afgelegd moet worden. Een ware verrassingstocht dus vandaag voor iedereen die de route en de weg niet weet in dit gebied. Een ander verschil met andere crossen was dat spikes niet mogen én niet werken op dit parcours. Niet alleen kunnen de dure chipmatten hier niet tegen, maar de ruim 50 meter asfalt bij start en finish maken dat lopen op spikes niet gaat. Bij regen zijn schoenen met veel grip dus zeker een noodzaak. Dit om zonder glijpartij over de maisvelden en modderstroken te komen.

20141109Haarlerbergloop

De beste loper op de 10 kilometer vandaag was net als vorig jaar Johan Kats uit Deventer. Met 35.56min bleef hij als 40+ loper alle senioren ver voor. Door de ruime paden, mooie klimmen met en zonder los zand en technische stukken met modder door het bos, is het parcours goed geschikt voor het enorme veld deelnemers. Veel brede paden en direct na de start wordt al een steile maïsheuvel beklommen waar je aan de hand van je snelheid, kracht en souplesse jouw wedstrijdmaatjes voor de komende kilometers kan kiezen.

Als je na bijna 10 kilometer eindelijk weer het stuk asfalt richting finish ziet en de speaker Willie Laing iedereen binnen praat weet je dat het erop zit. Rustig finishen is er niet bij in Haarle: Op de laatste 20 meter staan de toeschouwers namelijk rijendik achter dranghekken klaar om iedere loper met geweldig applaus binnen te halen.

Gezien de geweldige organisatie en de werkelijk schitterende ronde door natuurschoon is het heel lastig om niet direct al volgend jaar in de agenda Haarlerbergloop te noteren…

© Redactie Loopkrant