Buggyrunning

20140817HardloopbuggyKinderen hebben betekent minder vrije tijd voor activiteiten als hardlopen? Niet noodzakelijk. Een lichtgewicht en goed te besturen hardloopbuggy (“running stroller”) maakt het makkelijk om je kind mee te nemen. Zo’n stroller helpt je om je kilometers te maken, zelfs als je geen oppas hebt.

Deze trend is overgewaaid uit Amerika en tegenwoordig zie je in Nederland ook al hardlopers die er een gebruiken. Er zijn strollers met allerlei eigenschappen en omdat ze duur in aanschaf kunnen zijn, is het goed om er een aantal te testen voordat je er een koopt.

De gewone vierwiel kinderwagen is ontworpen voor het doen van boodschappen en uitstapjes, maar de hardloop kinderwagen heeft drie wielen. Hierdoor blijft deze stevig en stabiel bij hogere snelheden. Moeders die bijgekomen zijn van de bevalling en vaders die op hun kind passen, kunnen zo gewoon door blijven hardlopen. Het hardlopen achter de wagen bevalt prima. Je hebt geen oppas meer nodig en de kleine komt lekker buiten. Wanneer je kind ’s ochtends naar de crêche gebracht wordt, kun je het ook in de buggy zetten en plankgas geven.

Je zou denken dat alle modellen per definitie geschikt zijn voor het hardlopen. Maar er zijn nogal wat voorwaarden voor een goede hardloop buggy. Sommigen hebben te kleine wielen en absorberen schokken niet goed. Echte hardloop buggy’s herken je onder andere aan het hydraulische systeem, dat voorkomt dat de baby alle kanten opslingert. Verder hebben drie wielen de voorkeur boven vier. Wil je een voorwiel dat kan zwenken of vast staat? Zitten er goede gordels in? Zit er een handrem op? Zit er een veiligheidskoord op die voorkomt dat de buggy per ongelijk uit je handen glipt als je een heuvel afgaat? Heeft het een kleur waarmee je goed zichtbaar bent in het verkeer? Heeft de buggy een goede huif als bescherming tegen regen, wind en zon? Zitten er afschroefbare wielen op om de buggy op te kunnen vouwen?

20140814BuggyRunning

Veel strollers die momenteel beschikbaar zijn hebben een voorwiel dat ofwel kan worden vastgezet om tijdens het hardlopen het beste rechtuit te kunnen gaan, of los kan worden gemaakt om te zwenken waardoor er makkelijker mee gewandeld kan worden. Hardlopen met het voorwiel in zwenkpositie is gevaarlijk omdat bij hoge snelheden zelfs een klein steentje of een gat in de weg de wagen alle kanten kan laten opschieten.

Het is raadzaam te letten op een juiste loophouding, wenden en keren en trainingsopbouw. Ga eventueel naar een cursus buggyrunning, die door ervaringsdeskundigen gegeven wordt. Het kost tijd om gewend te raken aan het verlies van de natuurlijke armzwaai als je hardloopt. Je dient uit te zoeken of je liever een hand gebruikt om te duwen en te sturen, beide handen of wisselt tussen beide handen. Zorg er echter altijd voor dat het veiligheidskoord van je buggy om een van je polsen zit.

Hardlopen met een buggy is pittig! Je moet het gewicht van de buggy én je kind voortduwen. Voordeel is dat je sterke arm- en rugspieren krijgt. Als je met een buggy loopt zul je echter langzamer zijn dan zonder. Maar het grote voordeel is dat lopen zónder buggy voortaan een eitje is. Zorg wel voor een egale, vlakke weg, want anders gaat het lopen veel zwaarder. Maak ruimte voor tegemoetkomend verkeer en blijf alert op fietsers, honden en gaten in de weg.

Ga tenslotte niet met een hardloop buggy naar een wedstrijd, mits uitdrukkelijk wordt gesteld dat ze toegestaan zijn. Als strollers toegestaan zijn, start dan achter in het veld. Er zijn mensen die halve marathons achter de buggy lopen en dan is het handig om ook eten en drinken voor de kleine mee te nemen. Verwoede hardlopers kunnen een bidonhouder op de duwstang laten zetten om zelf regelmatig sportdrank te kunnen innemen.

© Theo Grent