Aqua Klimcross met waterpret en wisselbokaal

20140824AquaErben_bronorganisatieAl 17 jaar lang is de Aqua Klimcross in Sibculo een extreme hardloopwedstrijd voor lopers die houden van wat uitdaging. Met loodzware beklimmingen en veel water is het altijd weer genieten. Op zaterdag 23 augustus 2014 voor de eerste maal de ultra Aqua Klimcross: afstand 21km. Is de 12km dan niet heftig genoeg zou je denken? Blijkbaar niet bij het zien van de zeer hoge opkomst!

Vroeger zat je aan de buis gekluisterd bij het zien van de TV-shows Spel zonder grenzen, Sterrenslag en Fort Boyard. De meest gekke opdrachten passeerden de revue en het kon niet gekker en zwaarder. Ergens houdt de mens van zware challenges. De organisatie in Sibculo wist dit jaren geleden al. Nog ver voor het tijdperk van de blubberruns, trails en obstacle runs werd in Sibculo een échte uitdaging voor hardlopers georganiseerd. Voor de eerste keer in al die edities moest dit jaar wel een deelnemerslimiet gehanteerd worden om alles veilig te laten verlopen.

20140824AquaStart
Foto genomen door Henk Vos

Na de spetterrun voor de kids gingen de bikkels van vandaag op weg voor hun halve marathon verdeeld over 7 rondes met daarin per ronde 10 beklimmingen en zeker 400m water. De maand Augustus kende veel hoosbuien, dus de Spartelvijver was goed gevuld dit jaar. In de eerste ronde liepen de deelnemers nog tot aan hun liezen door het water. Later kwam het water al tot aan de oksels. Wellicht door de passage van de vele 6km-lopers waardoor een geul op de ideale looplijn ontstond.

20140824AquaWaterplas_bronorganisatie

Op de 21km werd het een pittige strijd tussen de giganten uit de regio: Leon Sanderman en Erben Wennemars. Doordat de 21km lopers al bezig waren toen de 6km lopers voor hun rondes op weg gingen, werd het natuurlijk gezellig druk op het parcours. Maar toen de woorden ‘Pas op, Wennemars komt eraan’ klonken, zochten de minder snelle lopers snel even een veilige plek aan de rechterkant van het parcours om niet als extra hindernis onder de voeten van Wennemars te belanden. Uiteindelijk was het toch Sanderman die met de megagrote Wisselbokaal huiswaarts mocht keren. Zou dit door zijn perfect uitgebalanceerde kuilbenaderingstechniek komen? Of omdat hij al jaren komt (en wint) en inmiddels blindelings de rondes kan lopen? Bij een wintervariant van de Aqua Klimcross met ijs, schaatsen en klunen, mogelijk een andere podiumverdeling, in het voordeel voor Wennemars.

20140824AquaHeuvels_bronorganisatie

Terwijl de snelste heren en dames al uitgebreid gehuldigd waren liepen vele anderen deelnemers nog driftig te zwoegen op de zandbulten en waterpassages en eindigden sommige vermoeide lopers met een snoekduik op het strand bij de finish!

20140824AquaAfdaling_bronorganisatie

Het was uiteraard niet alleen ploeteren en lopen met een hartslag tegen de 200. Voor het overgrote deel was het puur waterplezier en werd waar nodig op elkaar gewacht en elkaar de hand toegestoken bij de zwaarste beklimmingen. Ook voldoende tijd voor een korte fotoshoot, want hoe vaak sta je nu met je hardloopoutfit tot je nek in het water?

20140824Aquasponsor_bronDebby

Volgend jaar ongetwijfeld weer veel fun in Sibculo en wellicht spotten we dan de beruchte badeendjes van het Oosten, verloren duikbrillen, hardloopschoenen van eerdere edities en de Sibculose tijger met watervrees. In het Oosten zijn ze echter heel nuchter hierin: “het zou mooi zijn als we in 2015 weer eenzelfde opkomst kunnen realiseren en dan met nog meer teamlopers!”.

© Redactie Loopkrant