20kg lichter en op naar de 60km

20140416StrandNog 50 dagen te gaan en dan start op vrijdagavond 6 juni de eerste etappe van de Hardloop4daagse. De bedoeling is dat ik binnen vier dagen een totale afstand van 60km afleg. De Apeldoornse organisatie heeft hiervoor een diversiteit van prachtig mooie etappes uitgezet tussen de 8 en 21km.

De trainingen voor dit evenement zijn al een tijdje geleden ingezet, want binnen 24 uur twee trainingen op het menu en zeker twee in wedstrijdvorm, is niet voor iedere loper weggelegd en kost toch wel een paar jaar.

In 2005 maakte ik voor het eerst kennis met dit hardloopevenement, want ook toen kon je het geen wedstrijd noemen. Het plezier en het samen lopen in een schitterende omgeving is het hoogtepunt van het jaar voor iedere deelnemende hardloper. Destijds was ik nog niet zo verslaafd aan het hardlopen en vond ik afstanden boven de 5km nog een mega-afstand. Ik keek dan ook vol ontzag naar alle deelnemers. Hoe kon het dat zij na ruim 15km nog steeds zin hadden om de volgende dag weer fris aan de startlijn te verschijnen. Je hebt dan toch enorme spierpijn en je lichaam is toch nog herstellende? Altijd een rustdag tussendoor nietwaar?

20140416van20kgnaar60km

Ondertussen ben ik zelf flink gegroeid in de hardloopsport en is mijn gewicht met ruim 20kg omlaag gekelderd. Ik weet wat strompelen met overtollig vet, klotsende oksels en roodpaars hoofd is en dat iedere minuut langer aan het rennen een enorme prestatie is. Dit jaar sta ik echt zelf klaar voor mijn droomwedstrijd. Ik vind het super gaaf dat ik hier aan mee kan en mag doen! Hopelijk inspireer ik anderen om vooral samen met mij plezier te beleven aan het hardlopen. Want de afstand en snelheid doet er niet toe. Hardlopen doe je voor jezelf en niet voor een ander.

Het grootste voordeel van de Hardloop4daagse: het is in mijn eigen Apeldoornse achtertuin, ik ken de routes al grotendeels en supporters staan overal langs de route. Nu is het slechts de huidige conditie op peil houden en vier weken voorafgaand aan de hardloop4daagse een echte trainingsprikkel te geven door zelf al in één weekend de totaalafstand te benaderen tijdens een heerlijk weekend naar de kust. Daarna het lichaam weer wat rust geven om vol van adrenaline de strijd aan te gaan.

60km blijft nog steeds een mega-afstand! Dat ondanks de vijf trainingen per week waaronder een aantal met de Loopzussen van Matenpark. Als postbezorger wandel en fiets ik ook nog vele uren, dus aan beweging geen gebrek. De volgende keer vertel ik meer over mijn trainingen en hoe ik deze voor dusver beleef.

© Redactie Loopkrant – Fiona Markus