14.000 rode vlaggen

20140417LindaIlonkaSinds kort is mij de eer toebedeeld een echt toptalent te trainen: Linda Ooms. In het verleden heb ik wel aan de wieg gestaan van een Frank Wiegman die ik gek moest lullen om een 800m te gaan lopen. Hij kneep hem als een oude dief, maar na zijn debuut in 2.01 sprak hij de legendarische woorden ”het stelde niets voor”. Om vervolgens een week later al 1.58 te lopen. Het vervolg is geschiedenis.

Linda is een dame. Bij de dames is de spoeling dunner en ben je al snel een toppertje. Ik loop zelf al de nodige jaren mee en heb veel dames zien komen en gaan. Demotivatie, blessures etc zorgen vaak voor een voortijdig einde van een veelbelovende carrière. Linda is echter anders. Ze is kickbokster en heeft al heel veel training op dat gebied achter de rug waardoor ze net als Cor Vriend die ooit turner was een erg sterk lichaam heeft.

20140417LindaOoms

In Ommen liep ze op 6 februari 2014 op een koude, stormachtige avond terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam een 800m. Ze kwam in 2.30 binnen, niet spectaculair maar de manier waarop maakte indruk op mij. De andere dame in de serie werkte als een rode lap op haar, die kon lopen wat ze wilde maar Linda liet haar er niet langs. Na 250m was de strijd beslecht en zakte bij beiden het tempo ver terug. Dat is bij haar dus het knopje dat haar tot topprestaties brengt.

Bij de Marikenloop in Nijmegen doen 14.000 dames mee. Linda is genodigd. Ik ben benieuwd.

© Rinus Groen – Apeldoorn