De Schorpioen

20130804SchorpioenOefeningDoordat ik al vele jaren aan ‘hardlopen’ doe, sluipt er ongemerkt een beetje hardloopeigenwijsheid in. Door ervaring verkregen wetmatigheden waarvan afwijken bewezen slechte gevolgen hebben. Zo was ik ooit na maanden herstel van achillespees zeer blij toen ik eindelijk weer 100% pijnloos op de atletiekbaan stond. Klaar voor eindelijk weer eens tempo’s om zo snel mogelijk wedstrijdfit te worden.

Echter de trainer had een speciale oefening voor de warming-up bedacht: om de explosiviteit te trainen eerst tijdens de warming-up over hordes. Natuurlijk met 2 benen tegelijk, zoals echte 800 meter lopers dat graag trainen. Ergens in mijn hoofd hoorde ik een stemmetje: is dit nu écht slim? Maar toen ik de collega atleten zag stuntelen bedacht ik mij geen moment. Ik zou eens even voordoen hoe dat moest. Zonder enkele moeite nam ik zo vijf hordes. En toen pang! Zonder een spier in mijn gezicht te verrekken gaf ik aan dat ik nu écht aan lopen toe was. Helaas weer richting kleedkamer. Omdat lopers er niet altijd gezelliger op worden als zij niet kunnen lopen, heb ik sindsdien een verbod gekregen van mijn partner om ooit nog over hordes te springen.

20130804Schorpioen

Doen wat de trainer zegt is naar mijn ervaring dus niet altijd het beste om te doen. Maar wie verder wil komen weet het eigenlijk wel: luisteren naar de trainer en naar je eigen lichaam geeft uiteindelijk wel succes. En aangezien eigenwijsheid voor lopers goed is, maar niet het beste, schotelde mijn trainer recent iets nieuws voor. En om niet als ‘eigenwijze loper die beter weet dan de trainer wat goed is om hard te lopen’ te worden weggezet doet een échte loper natuurlijk vol overgave mee. Op het programma stond de schorpioen. Zelfs voor mij met bijna 18 jaar hardloopervaring onbekend.

De bedoeling van De Schorpioen is om iedere arm en been los van elkaar in een onnatuurlijke knik te brengen in tempo wat op Dance Valley niet zou misstaan. Geweldige oefening was mijn conclusie, toen ik na 10 minuten weer uit de knoop van eigen ledematen bevrijd was. Alleen de spierpijn twee dagen later was minder. Thuis werd wat raar gekeken toen ik vertelde dat ik De Schorpioen had gedaan. De Schorpioen zei ik, die ken je toch wel?!

© Een voormalig 800 meter loper