Heel Voorthuizen Loopt

20130715VoorthuizenStartZaterdag 13 juli 2013. Een prachtige en zonnige dag met temperaturen ruim boven de 20 graden. Echt zo’n dag waarbij zitten in de tuin, wandelen over het strand en rondhangen bij het zwembad de meest ideale optie is. Echter als loper woonachtig op de Veluwe lijkt actie in het bloed te zitten. Al bladerend in de laatste Runnersworld-editie schieten vele leuke loopjes voorbij. Zo ook het evenement “Voorthuizen loopt”. Interessant om op het laatste moment nog bij aan te sluiten?

Voorgaande edities stond het loopfestijn in Voorthuizen vooral bekend om de extreem hoge temperaturen en de zeer snelle prominentenraces waar snelheidsduivels nog nipt voor de zomervakantie het zwarte asfalt deed smelten. Dit jaar een ander team enthousiastelingen die Voorthuizen laat bruisen. Al weken voor de loopdatum wordt heel Voorthuizen opgetrommeld om deel te nemen aan dit sportieve evenement. Scholen, verenigingen en bedrijven ontvangen goed opgeleide trainers om het lichaam fysiek en mentaal klaar te stomen voor een middagje/avondje hardlopen. Met goed resultaat blijkt als ik na een ontspannen rit met bus 102 aankom in het centrum van Voorthuizen.

20130715VoorthuizenLoopt

Het Bunckmanplein staat bomvol publiek en sportieve kids. Het is er nu al gezellig druk en over twee uur begint pas de 5km en 10km. Voldoende tijd om me rustig in te schrijven bij het inschrijfbureau. Daar word ik hartelijk ontvangen door een aantal dames. “..In de envelop zit een chip en een ty-rap zodat u het bovenop de veter kunt bevestigen. Na de finish knippen mijn collega’s de ty-rap voor u door. Veel plezier!..” Het plezier staat duidelijk voorop hier in het Veluwse dorp. De chip is snel geplaatst, dus tijd voor een bak cappuccino op één van de moderne en vrolijke terrassen. Op de achtergrond de speaker die alle jeugd naar de eindstreep begeleidt. Iedereen is een held, een doorzetter, een bikkel, een sterke meid, een stoere knul…enz.

20130715Voorthuizen

Om 17.00 is het aan mij de eer om de exact uitgemeten ronde van 2.5km te ‘keuren’. Het loopt lekker. Zeker door de opbeurende teksten op de fietspaden. “Ga ervoor, hup-hup-hup, je bent er bijna, gaat goed Henk!”. Overal plezier en enthousiaste wijkbewoners. Het is geen ronde om de kerk, want ook een stuk poldergebied wordt meegenomen. Een prettige verademing na het drukke centrum met de scherpe bochten en drempels. Maar wat heerlijk om daarna weer in de entourage van Voorthuizen te komen. Je voelt je snel en ontspannen tegelijk. De temperatuur is warm, maar niet meer dan het warme onthaal van Voorthuizen.

20130715VoorthuizenBedankt

Zoals de organisatie al aankondigde: het parcours is perfect uitgemeten en snel. Heel snel! Mocht je volgend jaar een leuke sportieve vakantiebestemming zoeken? Ga dan vooral naar de Veluwe waar heel Voorthuizen bruist en spettert. De ijssalons zijn extra lang open om je na afloop weer af te koelen. Op naar 2014!

© Fiona Markus – Apeldoorn