Zwarte Schaap uurloop

20130503DuurloopKleinEén van de meest knusse loopjes is ‘onze’ uurloop. Het is een nieuwe loop en hij staat nog niet op de trimloopkalender. De kilometers worden helaas ook niet meegerekend door de trimloopcommissie van Le Champion. Maar misschien komt daar nog verandering in. Mij weerhoudt het in ieder geval niet om aan deze uurloop mee te doen.

Deze trimloop ontstond in 2012 min of meer als een grapje. Onze trainer was eind 2011 50jaar geworden. Dat moest groots gevierd worden. Hij had zelf gedacht aan een trimloop met ‘bal’ na. Maar het organiseren van een trimloop vond hij toch wel erg veel werk. Zijn verjaardag werd groots gevierd, maar wij lopers vonden het toch wel jammer dat de verjaardagsloop aan onze voeten voorbij gegaan was.

Een paar enthousiaste atleten die regelmatig bij onze trainer trainen, hebben toen de koppen bij elkaar gestoken. Na lang beraad organiseerden ze een uurloop in het park bij de sporthal. Ted geeft daar al jaren wekelijks trainingen. Omdat Ted eind november jarig is en het dan nog wel eens erg koud kan zijn, werd er besloten om de uurloop in de lente te houden. Dat was de eerste keer meteen een succes. We hadden heerlijk weer. De opkomst was goed. Veel mensen van de trainingen en loopvrienden van deze atleten waren er. Ook van de atletiek vereniging waren ze present. De mond-tot-mondreclame en de foldertjes hadden heel wat lopers op de been gebracht. Kortom het was er gezellig druk. De opbrengst van de uurloop schonk Ted aan de kinderboerderij in de buurt van de sporthal. Van de opbrengst werd een zwart schaap gekocht dat Ted zijn naam mocht dragen. Iedereen blij. Iedereen vrolijk. Na deze ene succesvolle eerste keer was de vraag van verschillende atleten: ‘Lopen we deze uurloop volgend jaar weer?’

20130503Eenden

En ja hoor! De jongens die de uurloop organiseerden wisten toen hoe het moest en in 2013 wordt de ‘Tedloop’ omgedoopt in ‘Zwarte Schaap Uurloop’. Dus iedereen weer present op een mooie zonnige dag in de lente. Vanaf 19.30 uur is het inschrijven in de sporthal. Om kwart over zeven een warming-up die verzorgd wordt door de enthousiaste assistent-trainer van Ted. Vrolijke klanken schallen uit de luidsprekers over het sportpark. De speaker heeft van alles te vertellen wat hij belangrijk vindt. Wapperende vlaggetjes maken het nog gezelliger en Ted staat erbij te glimmen van trots. De zon schijnt en iedereen heeft er zin in. Het parcours is een ronde door het park van iets meer dan een kilometer. Na elke kilometer wordt de strippenkaart (die uitgereikt werd bij het inschrijven) afgestempeld, zodat je als hardlopende atleet niet de tel van je gelopen rondjes kunt kwijtraken. De speaker weet iedere keer weer iets leuks te vertellen over diegene die langsloopt. Ook staat er water en een energiedrankje klaar, zodat de atleet niet van de dorst omkomt. Aan alles is gedacht door deze enthousiaste vrijwilligers. Na het uurtje lopen worden de medewerkers in de bloemetjes gezet door Mister Ted himself. De opbrengst van de uurloop wordt traditiegetrouw overhandigd aan iemand van de kinderboerderij.

20130503Duurloop

Hierna gaat het vrolijke groepje richting sporthal om te douchen en nog aangenaam te verpozen in de sportkantine. Daar staan ook de herinneringen te wachten. In 2013 voor iedere atleet een prachtige plant, een tasje, een sinaasappel, een pen én een echte Goudse stroopwafel voor bij de koffie.

Met de tas vol kan een ieder huiswaarts keren. Maar sommigen willen nog gezellig napraten over het lopen. Een kopje koffie, nog één. Een glaasje sap en nog één. Zo wordt het snel laat en gaat iedereen met een tevreden gevoel naar huis. De plant wordt in het zonnetje gezet. Daar kan een heel jaar met plezier naar gekeken worden als hij goed verzorgd wordt. En… met zo’n prachtplant voor het raam vergeten we de ‘Zwarte Schaap Uurloop’ niet!

20130503Fisish

Stiekem hopen we dat de assistent-trainer en de zijnen volgend jaar weer een uurloop organiseren.

© Iris Bouman-Hoogerdijk