Duurlopers?

20130503SchoenenLexFHardlopen geldt nou niet bepaald als een dure sport. Een paar loopschoen en een setje trainingskleren en je bent voor maanden onder de pannen. Toch had en heb ik, net zoals velen onder ons, meerdere paren schoenen in de kast staan. Aangemoedigd door de marketingmachines van de hardloopbranche geloofde ik in de mythe dat een paar schoenen maximaal 1200 km bruikbaar zijn voor trainingen.

Ik moet toegeven dat ik me naast dat marketing argument ook graag liet verleiden door een ander marketingmechanisme: nieuwe type schoenen met allerlei technische kreten en snufjes en natuurlijk de hipste kleuren zijn heel verleidelijk! Zo stelde ik mezelf nooit kritische vragen en betrapte ik mezelf er op dat ik de marketingpraat begon na te papegaaien…

Tot ik het boek van Christopher McDougall – getiteld “Born to run” – las. Naast prachtige hardloopverhalen gaat het boek ook in op de steeds grotere blessuregolf onder hardlopers, die, volgens onderzoekers wel eens veroorzaakt kan worden doordat onze voeten steeds zwakker worden omdat ze door de moderne ondersteunende hardloopschoenen steeds meer steun krijgen en dus steeds minder getraind en zwakker worden. Het boek suggereerde dat je de vele demping en ondersteuning eigenlijk niet nodig hebt; het lichaam van de mens is gebouwd om te (duur)lopen. Hardlopen met eenvoudige schoenen of schoenen waarvan wordt gezegd dat de demping na 1000km er wel zo’n beetje uit is, zou volgens de onderzoekers prima moeten kunnen. De auteur breekt zelfs een lans voor bairfoot-running.

Ik hou wel van een experimentje en besloot de proef op de som te nemen. In juni 2010 heb ik een paar Adidas Supernova Glides (what’s in a name…?) gekocht en ziehier het resultaat na ca 6000km trainen.

20130503SchoenenLex

6000km trainen zonder noemenswaardige problemen. Vaak controleerde ik mijn schoenen na een training in de verwachting dat ze nu wel ergens uit elkaar zouden vallen maar mijn trouwe Adidas Supernova Glides gaven 6000km lang geen krimp. Mijn voeten, hakken, achillespezen en knieën evenmin.

6000km op één paar schoenen, dan mag je met recht over duurlopers spreken. Of toch niet? Ik kocht de glides destijds voor 120 euro. Omgerekend kosten deze schoenen dus 2 eurocent per kilometer. Hoezo duur-lopers? Goedkoop-lopers zul je bedoelen!

Heb ik de marketing mythe ontkracht? Ja en nee. Ja, omdat ik nu weet dat ik veel langer met hardloopschoen kan doen dan me werd voorgehouden en geen hightech nodig heb om te kunnen blijven rennen. Nee, omdat ik er weer een nieuwe mythe bij heb gemaakt: met Adidas Glides loop je probleemloos 6000km! Of Adidas daar zo blij mee is?

PS. Onder het motto: ‘don’t try this at home’: ik ben een hardloper met een neutrale loopstijl, van gemiddelde lengte en gewicht. Onder die condities is bovenstaande praktijktest tot stand gekomen.

© Lex Frentz