Uithuilen en opnieuw beginnen

Mijn echtgenoot bereikte een kroonjaar. Door alle festiviteiten kwam ik tien dagen niet aan hardlopen toe. Zo’n “rustperiode” kon volgens mij alleen maar goed zijn, dus dacht ik na tien dagen met een positief gevoel mijn hardloopschoenen weer aan te trekken. Die trok ik inderdaad aan, maar was het positieve gevoel was nergens te bekennen.

Het liefste was ik gewoon op de bank blijven zitten. “Wat is dit voor houding”, sprak ik mezelf streng toe en gaf mezelf ook nog maar eens een schop onder mijn kont (best knap om dat te doen). “Lopen jij, dan komt het plezier vanzelf”. Maar…………….. dat kwam niet. Ik deed wel mijn geplande heuveltraining, maar laste heel veel wandelpauzes in.

De baantraining twee dagen later ging daarentegen weer heerlijk, dus mijn dip was voorbij dacht ik. Zondag hadden we onze eigen duincross. En aan eigen loopjes moet je meedoen (vind ik). Ik had net een artikel gelezen over bier drinken en de positieve gevolgen daarvan op het loopvermogen van de vrouwen. Op het loopvermogen van de mannen had het daarentegen negatieve gevolgen. Dus dronk ik op zaterdagavond een lekker biertje en fietste optimistisch naar de start.

Misschien heb ik teveel mannelijke hormonen of reageer ik niet zoals de vrouwen van het onderzoek, want ik heb nog nooit zo langzaam gelopen als deze keer. Elke heuvel (en in het duingebied zijn dat er aardig wat) moest ik wandelen. Ik hijgde als een stoompaard en volgens mij zijn medelopers de nacht erna wakker geschrokken van de vraag of ze geen mond-op-mondademhaling hadden moeten toepassen. Ik werd ingehaald door lopers die ik normaal gesproken ver achter me laat. Kortom het was niet mijn dag. Ik heb me al ingeschreven voor onze oudejaarsloop en voor de halve van Egmond en tijdens het lopen dacht ik: ik annuleer allebei, ik loop nooit meer een wedstrijd, ik stop met hardlopen en ga breien.

Wat zit een lopend mens toch raar in elkaar want na het finishen (gelukkig net geen 6 min de km) bedacht ik al wat ik volgend jaar op deze loop beter moet doen…………. In ieder geval geen bier meer drinken.

© Myra van Es