Ben je in Kattuk kewiest?

Lopers zijn niet lui als zij lopen, sommige snelle jongens lopen het liefst vlak om snelle tijden te maken, maar het gros loopt liever leuk. Deze categorie lapt gelopen tijden aan haar trimschoen. Zo is er regelmatig een leuke trimloop in de Katwijkse duinen. Altijd op een zaterdag. Een zware en mooie ronde van 5 of 10 Km.

Pittige klimmetjes, lastige afdalingen, smalle duinpaadjes met losliggende schelpen en soms een stuk strompelen door mul zand. Echt een kuitenbijter. Zij houdt zich voor dat ze hier sterk van wordt zodat ze op vlak parcours sneller gaat. (Zijn tijden dan toch belangrijk?) Gezellig is het daar ook. Het begint al bij de inschrijftafel van de L.T.C kantine waar Zijntje en Trijntje, twee olijke dames van middelbare leeftijd, het trimboekje afstempelen. Zijntje met haar leuke Katwijkse accent staat altijd klaar voor een praatje en leeft mee met de loper of loopster. Zelf loopt ze ook en dan staat haar kleinkind te juichen bij de finish. Zijntje weet van de ‘hoed en de rand’. De douches in het L.T.C. gebouw zijn ook prima. Soms is het schrikken voor de dames als er een heer van “hun” douche gebruik maakt. Dames hebben meestal genoeg ruimte in de kleedkamer. Bij de heren is het vaak dringen, dat is algemeen bekend. Er zijn weleens ‘heren’ die het heel normaal vinden om van de damesdouche gebruik maken. De Katwijkse dames zijn wat behoudend en niet van zulke ‘heren’ gediend. Gelukkig kan een ieder douchen achter een deurtje. Dus alles achter een gesloten deur.

De startstreep is een brede barst in het duinpad. De starter lijkt eerder op een boswachter in zijn loden groene jagersjas, dan op een atletiekman. Hij is er niets minder om. De klok staat er en de man is vriendelijk. Deze zaterdag sneeuwt het in Katwijk. De duinen zijn zo mooi en zo on-Nederlands. Met een stapje minder snel is het puur genieten van dit winterwonder landschap. Menig loper loopt wat minder snel om al dat moois tot zich door te laten dringen. Ook zonder sneeuw vindt ze het in duinen prachtig én rustig. Voor haar gevoel: ver weg van de westerse wereld, loopt ze dan een ronde in eigen tempo. Er zijn atleten die wil knallen. Dat kan. Als de loper gewoon gezellig wil lopen en een ondertussen een babbeltje maken met zijn of haar loopmaat is het ook geen probleem. Ieder zijn meug. De “boswachter” roept de tijd die de loper gelopen heeft als deze finisht.

Na wat rekken en strekken is het in de L.T.C. kantine gezellig. De verwarming brandt, de koffie is bruin, de koeken zijn vers. Zijntje en Trijntje vragen, aan bijna iedere loper, belangstellend naar de loopervaringen . Daar na óf daarvoor kan de atleet gebruik maken van de heerlijke warme douches. Al met al is elke trimloop en feest in Katwijk aan Zee.

© Iris Bouman-Hoogerdijk