Strandloop Katwijk aan Zee

20120629KatwijkJuni 2012. Voor de vierde keer rijdt ze, op maandag, naar Katwijk aan Zee. Vorige week ging de derde strandloop niet door vanwege het slechte weer. Vandaag is dan de officiële derde strandloop. Het weer is goed. Zonnig en niet te warm om te lopen. Wel staat er een stevige wind. Op de heenweg zullen de lopers tegenwind hebben. Zij vindt dat wel prettig. Het vooruitzicht om op de terugweg meewind te hebben stemt haar vrolijk. Ze maakt een praatje met deze en gene. Hondje kan deze keer niet in de auto blijven. Zij vindt het te warm voor Hondje. Bij de start en de finish kan Hondje op haar wachten. Hondje vindt het best. Zij wacht liever dan dat ze doelloos op het strand loopt. Hondje kan zich nuttig maken door op de kleding en de tassen te passen.

Het strand is vandaag breed en vlak. Eigenlijk is het hetzelfde weer en strand als bij de strandloop in Noordwijk. De opkomst is groot. Veel kinderen lopen mee. De meeste kinderen lopen twee kilometer. Zij loopt vlak achter een dame met een wit bedrukt T-shirt. In haar buurt loopt een man met zo’n zelfde shirt. Ze denkt nog dat deze mensen bij elkaar horen. Niets is minder waar. Als de vrouw omkeert bij de twee kilometer gaat de man door voor de acht kilometer. Zij loopt een stapje harder om achter de brede rug van de man te lopen. Het loopt wel zo gemakkelijk tegen de wind in. Ze bedenkt dat ze adem kan sparen voor de terugweg. Ze hoopt dat ze dan een snellere tijd kan maken. Er zijn veel meeuwen op het strand. Ook mensen die hun hond uitlaten. De meeuwen vliegen vanzelf weg. De honden moeten door hun baasjes geroepen worden. Na het keerpunt bedankt ze de man voor het lopen achter zijn brede rug. Nu laat ze zich grotendeels door de wind terug duwen. Het gaat heerlijk zo. Als ze finisht, valt de gelopen tijd haar toch wel een beetje tegen. Maar goed, ze heeft genoten van het lopen. Haar vriendin uit Noord-Holland is drie minuten eerder dan zij gefinisht.

20120629KatwijkKnie

Samen lopen ze, al pratend over het lopen en hun honden, naar de auto. Vriendin gaat nog met haar hond een stukje uitlopen. Zij kleedt zich om. Hondje vindt het allemaal wel best. Hondje laat zich met een zucht op de achterbank zakken.

© Iris Bouman-Hoogerdijk – Nieuwolda