Vrouwen kom op voor uw leeftijdsgenoten!

20120527TerschellingGisteravond waren ze er nog. In Stedum. Niet om te lopen maar om gedichten voor te dragen. De Groninger Vertelsalon. Daar kunnen verhalenvertellers, dichters, muzikanten en zangers hun kunsten aan het publiek vertonen. Ook zij draagt daar haar steentje aan bij. Het werd een latertje. Daarbij hebben ze nog het een en ander achterovergeslagen. Of er vandaag een pr gelopen wordt in Stedum? Grote kans dat dat niet lukt. Geen probleem. Zij doet toch niet meer mee met de wedstrijd van dit circuit. De categorieën voor de dames zijn teruggebracht naar twee Zij moet dan lopen tegen dames die twintig jaar jonger zijn dan zij. Dat vindt zij niet kunnen. Nu is niet geschoten altijd mis. Dat wel. Bij de eerste loop van het BuurContactloopcircuit is dat haar overkomen. Als ze toen aan de wedstrijd mee had gedaan was ze derde in haar categorie geweest. Het is uit principe dat ze niet meer aan de wedstrijd meedoet. Dat zouden meer dames van 45 jaar en ouder moeten doen. Boycotten die wedstrijd! Vrouwen kom op voor uw leeftijdsgenoten!

Er staat een harde wind. Die wind is fris. Af en toe laat de zon zich zien. Ze zullen wel zien hoe het met het lopen verloopt. De start van de 11de Stemer Omloop is laat in de middag. Dat is gunstig voor hen. Zo kunnen ze alles rustig aan doen en bijkomen van de gezellige avond bij de Vertelsalon in Stedum.

Ze gaan ruim op tijd weg voor de loop. Uit ervaring weten ze dat er veel atleten op deze wedstrijd af komen. Een groot weiland, buiten het dorp, dient dan ook als parkeergelegenheid. Het is dan ook een eindje lopen naar het inschrijfbureau. Zij willen dicht bij de start en de finish parkeren voor Hondje. Zo hoeft Hondje niet te lang alleen in de auto te zitten. Dat is voor haar gemoedsrust prettiger. Het lukt hen om dichtbij te parkeren. Dat is een zorg minder. Ze praten met deze en gene. Dan lopen ze naar de inschrijving. Bij de inschrijving ontmoeten ze een loper die ze in lange tijd niet hebben gezien. Ze praten bij. Wisselen loopervaringen uit en gaan dan een kop koffie drinken. Lopen rond met Hondje. Ze hebben nog tijd genoeg denken ze.

20120527LopersGenieten

Op het haventerrein is de start. Jan Kooistra van SV Friesland is de speaker. Zijn kleinzoon Christiaan verzorgt de muziek. Jan heeft van alles te vertellen. Zijn mond staat nooit stil. Vanmorgen heeft hij nog in Stiens gespeakerd. Als de lopers weggeschoten zijn, rennen ze een smalle straat in. Meteen daarna rechtsaf. Dan linksaf. Weer linksaf. Een stukje rechtdoor. Na ruim een kilometer slingeren komen ze buiten het dorp. Voor de spoorwegovergang slaan ze linksaf. Een mooi breed pad ligt voor hen. Hier loopt het goed. De wind is straf. Koud en hard. De lopers hebben weinig last van de kou. Ze hebben zich al warmgelopen. En zo slingert er een kleurig lint door het Groningse platteland. Het is een mooi gezicht. Hij heeft haar ingehaald. Zij ziet hem lopen in zijn blauwe shirt. Ze wil bij hem in de buurt blijven zodat het verschil in eindtijd niet te groot wordt. Tijdens het passeren van de eerste ronde kijkt ze op de klok. Ze is niet ontevreden.

Als ze dit tempo vol kan houden heeft ze een eindtijd waar ze trots op mag zijn. Het gat tussen hem en haar wordt niet groter tijdens de tweede ronde. Als hij de finish passeert hoort ze Jan zijn naam omroepen. Hij finisht ruim dertig seconden voor haar. Wanneer zij in de buurt van de finish komt en Jan ziet haar roept hij: ‘Deze vrouw heeft haar AOW al aangevraagd! Vijfenzestig jaar wordt zij!’ Hij en zij moeten er hartelijk om lachen. Zij schaamt zich niet voor haar leeftijd. Zij is er trots op dat ze loopt zoals ze loopt. Als ze aan de wedstrijd mee had gedaan was ze derde geweest bij de vrouwen van 45 jaar en ouder. Wie doet haar dat na? Ze heeft er geen spijt van dat ze niet aan de wedstrijd mee doet. Ze heeft bekers genoeg. Bovendien loopt ze veel in Duitsland. Daar worden oudere lopers wel geroemd en geëerd. Bij grote en kleine wedstrijden zijn er vijfjaars categorieën bij mannen én vrouwen. Daar kan men in Nederland een voorbeeld aan nemen.

Ze krijgen een leuke en nuttige herinnering. De verzorging is uitstekend. Allerlei soorten fruit en drinken. De keuze is groot. De uitgeputte en vermoeide loper kan op krachten komen. In de buurt van de finish wordt door de lopers nog wat nagepraat.

© Iris Bouman-Hoogerdijk – Nieuwolda