De beuk erin!

ImageZaterdagavond 18 juni stond het Zwolse Halve Marathon Festival op het programma. Onderdeel van dit Festival is de 4EM, waaraan ik mee deed. Samen met nog 3500 (!!) andere "hardlopers" stond ik om 19.15 uur klaar om weggeschoten te worden. In 2010 werd ik in een tijd van 25.22 tweede op deze afstand. Doel voor vandaag: onder 25 minuten lopen en winnen!

Direct na de start nam ik het initiatief. Ik pakte de kop bij de dames om in ieder geval zeker te weten op welke positie ik liep. Die koppositie hield ik niet lang vast. Na ca 200 meter kwam er een klein meisje -ja echt, ze was nog kleiner dan ikzelf- als een speer over me heen. "Oejow" dacht ik, maar ook "laat maar gaan". Een goede gedachte, zo bleek. Nog geen kilometer verderop wist ik haar weer bij te halen. Ondertussen had wel de Zwolse Maartje van Reedt me bijgehaald en de kop over genomen. Aangezien het best stevig waaide besloot ik erachter te blijven hangen.

Image

Zo halverwege de wedstrijd nam ik de kop over. Ik wou immers winnen hier en van mijn eindsprint moet ik het niet hebben. Ik deed een poging het tempo te verhogen, maar meer dan een lichte speldenprik stelde het niet voor. Het tempo dat we liepen kon ik prima aan, maar ik mis nog duidelijk tempohardheid en wedstrijdritme om er nog een schepje bovenop te kunnen doen. Maartje kon dat wel. Met nog een kilometer te gaan zette ze aan moest ik lossen. Het gat bleef steeds een meter of tien. Ik had nog lichte hoop dat ze de laatste paar honderd meter in zou kakken en ik haar weer bij zou halen. Met nog een paar honderd meter te gaan wist ik dat dit ‘m niet zou worden.

Image

We kwamen weer op het aanloop stuk vanaf de start naar het rondje toe. Hier liep het restant van de 3500 deelnemers; honderden scholieren wandelend (!!) naast elkaar. Links en rechts ging ik er voorbij, soms ook er dwars doorheen. Het was een gezigzag van jewelste. Geen doorkomen aan. Een eindsprint ging ‘m dus niet worden. Veel harder dan 12 kilometer per uur ging het laatste stuk volgens mij niet. Ik zag het gat met Maartje iets groter worden. Tweede dus. Alweer. Ook de klok werkte niet helemaal mee: 25.05. Wel sneller dan vorig jaar maar doel niet behaald. Er is nog een hoop werk aan de winkel. Allereerst een lesje beuken, voor als ik volgend jaar weer mee loop!

© Ilonka van den Hengel – http://www.ilonkavandenhengel.nl/