Leonard Komon: De snelste heuvelloper op aarde!

ImageZondag 21 november 2010. Leonard Komon verrast Nijmegen, verrast Nederland en is plotseling de allersnelste heuvelloper ter wereld. Vandaag werd in Nederland wederom loophistorie geschreven op de Zevenheuvelenloop. Leonard Patrick Komon, slechts 22 jaar. Nu al een hardlooplegende!

Dat Leonard Komon hard kon lopen was al snel bekend. Het supertalent uit Kenia haalde echter dit jaar niet heel vaak de pers. Natuurlijk is zijn tijd van 12.59 op 5000m snel, maar een verbetering van zijn PR op de 5km zat er dit jaar nog niet in. Imponeren deed Leonard natuurlijk wel dit jaar in Utrecht. 10 kilometer op de weg in 26.44. Onwaarschijnlijk snel voor een wegwedstrijd.

 Image

Maar vandaag is de twijfel, als die er nog was verdwenen: op het parcours waar alle grote lopers van Afrika hebben gestreden tegen de klok is Leonard door zijn tijd en winst toegetreden tot de hall-of-fame van hardlopers. 15 kiliometer in 41.13. Dat is snel. Menig loper is blij met deze tijd op 10kilometer. 

Het nog maar 22-jarige  loopwonder Leonard staat hopelijk nog aan het begin van zijn hardloopcarriere. Veel weten we niet over hem. Hij kan heel hard lopen: eenmaal tweede en twee keer vierde op het WK-cross, de sterkste loopwedstrijd op aarde.  Gesproken hebben we Leonard nog niet. Wellicht spreekt hij een beetje Nederlands. Hij loopt tenslotte veel in ons land (Hengelo, Utrecht, Nijmegen), maar een grote kans dat hij het Nederlands en Engels nog niet perfect beheerst. Vandaag degradeerde Leonard al zijn concurrenten uit Afrika tot recreanten. Alleen op kop. Doorkomen op vijf kilometer in 13.55. Over de heuvels en laten vallen naar beneden. Waarschijnlijk zoals hij ook in Kenia loopt, want wie zou hem bij kunnen houden tussen de heuvels?

Op de eindstreep was Leonard bijna 16 seconden sneller dan de wereldtijd die Felix Limo ooit in de Heuvels rondom Nijmegen op de klok wist te zetten. Nu 9 jaar na zijn wereldtijd destijds stond Felix Limo ook aan de start. Na een verwoedde poging om de jonge Leonard te bedaren moest Limo zich na één kilometer zich al gewonnen geven. Zijn magische benen wilden vandaag niet, maar finishen in 46.44 is nog altijd doorlopen.

Image

Wat ooit de wedstrijd van Limo was, is sinds 21 november 2010 het domein van Leonard Komon geworden. Met een bonus van 50.000 euro werd Leonard bedankt voor deze wereldprestatie. Zijn naam staat nu voorgoed op de kaart in Nijmegen en omstreken. Het aantal lopers die deze tijd durven aan te vallen is op één hand te tellen. Zolang het blessurespook en filmsterallures afwezig blijven bij Leonard zal hij nog veel hardloopliefhebbers verbazen in de toekomst.

© Redactie Loopkrant