De juiste loopschoen is erg belangrijk

ImageIk wil met jullie mijn volgende hardloopschoenen-ervaring delen. Sinds afgelopen voorjaar heb ik last van mijn rechterachillespees. Steeds krijg ik pijnlijke reakties aan deze pees na het hardlopen. Vanaf september heb ik wedstrijdrust genomen en meteen spiksplinternieuwe hardloopschoenen aangeschaft om ook de oorzaak van misschien versleten schoenen uit te bannen. Maar wat gebeurt er?

De rechterachillespees begint gelukkig steeds minder pijn te doen. Echter de pijnklacht lijkt over te gaan naar de linkerachillespees. Na een complete maand zijn de "rollen" helemaal omgekeerd. De rechterpees is zo goed als pijnloos, de linkerpees is steeds pijnlijker geworden. "Hoe kan dat nou?", vraag ik me steeds af. De fysiotherapeut doet zijn best met allerhande massages, knedingen en ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapie) om de linkerpees weer in orde te krijgen, maar niets helpt. De loopseries in de trainingen worden daarentegen steeds korter en minder frequent totdat ik bijna helemaal niet meer kan hardlopen zonder pijn.

Image

Toevalligerwijze kom ik afgelopen week een eigenaar van een Bredase hardloopzaak, tevens ervaren hardloper, tegen en ik vertel hem mijn verhaal. Daags erna ga ik naar zijn winkel en hij ziet meteen het (hoogstwaarschijnlijke) euvel: de in september gekochte hardloopschoenen zijn niet goed. Door een fabrieksfout staat de linkerschoen helemaal scheef op de leest, dus heb ik drie maanden op een scheve loopschoen gelopen (gesukkeld). Enerzijds ben ik blij, want ik weet nu wellicht de oorzaak. Anderzijds voel ik me flink benadeeld door de verkoper van mijn in september aangeschafte spiksplinternieuwe loopschoenen.

Image

Ik ga vanaf nu dus een nieuwe blessureherstelperiode in op opnieuw helemaal nieuwe hardloopschoenen. De in september gekochte schoenen gaan terug naar de fabrikant en ik loop vanaf heden op wederom nieuwe exemplaren. Ik hoop dat bovenstaande echt de oorzaak is geweest en dat ik nu weer langzamerhand uit die ellendige hardloopblessureperiode zal kunnen gaan klauteren. Zo blijkt maar weer eens: goede loopschoenen zijn superbelangrijk!

© Wim van Haperen – Etten-Leur http://wimvanhaperen.web-log.nl