Hardloop4daagse 2010, Tijdloop

ImageZondag 23 mei 2010. Het is een vertrouwde, maar nog lang niet verleten traditie geworden: De hardloop4daagse in, of beter, rondom Apeldoorn met Pinksteren. Voor alweer de 9de editie hadden dit jaar een recordaantal deelnemers ingeschreven. Dankzij een perfecte organisatie en dito parcours heeft iedere loper nog altijd de paden en wegen door de Apeldoornse bossen voor hem of haar alleen.

Het recept voor de hardloop4daagse heeft een ongekende aantrekkingskracht op iedereen die graag vaker dan drie keer per week loopt. Voor de 60 kilometer mogen er 4 etappes verdeeld over 4 dagen worden afgelegd. Voor de 100km zijn er maar liefst 6 etappes verdeeld dezelfde 4 dagen. Spreekstalmeester van dienst voor deze editie is Wim van Beek. Naast een ongekende kennis van atletiektoppers weet hij zelfs zonder startlijsten de namen van vele lange afstand lopers. Aan de hand van de vertoonde looptechniek van een loper is Wim in staat om al van zeer ver de goede naam bij een loper te noemen. 

Ook de organisatie  van de hardloop4daagse beseft dat vernieuwing van tijd tot tijd wenselijk en noodzakelijk is. Ondanks de succesformule van voorgaande edities had de organisatie dit jaar de etappe voor de beruchte tijdloop verplaatst naar een nieuw parcours. Park Berg en Bos, nabij de Apenheul in Apeldoorn. Bij atletiekkenners is dit stuk bos bekend van het NK Cross wat hier in 1997 met groot succes werd georganiseerd. 

Image

Om de zwaarte van het parcours van de vierde etappe een beetje te kunnen inschatten stond vandaag de complete redactie van Loopkrant.nl aan de start. Maikel en Fiona gingen vandaag bij de ‘losse lopers’ van start. Losse loper is de benaming voor iedereen die vier dagen hardlopen te veel vindt, nét iets minder van lange afstandslopen houdt, of onder streng medisch toezicht staan. Maar gewoon een etappe meedoen is een ideale manier om de sfeer van dit loopevenement te proeven of voorzichtig de conditie te testen op een van de mooie etappes die de organisatie van de hardloop4daagse uitzet. 

Ondanks dat wij ieder pad in het Berg en Bos gebied kennen, wist de organisatie vandaag een parcours uit te zetten wat wij zonder rood-wit afzetlint en wegwijzers niet snel meer kunnen navertellen. Samengevat: ieder pad van het zwaar geaccidenteerde stuk bos was erin verwerkt om uiteindelijk de lopers een etappe van 8,4 kilometer voor te kunnen schotelen. Omringd door schitterend bosrijk groen gebied, is wat een loper wil! Als redactie hoopten we natuurlijk op de extra wijze tips van ‘onze’ groenkenner bij uitstek,  mr Groen die altijd  vol humor tips aan de man kan brengen. Helaas moest hij dit weekend laten schieten. Hij genoot uitgebreid van zijn familie in een gebied waar de bergen vast nog veel hoger zijn dan in Apeldoorn. Om de spirit er tijdens de loop vooral in te houden hadden de parcoursuitzetters vooraf veel lol beleefd met het benoemen van de cols in het parcours.  Mogelijk volgend jaar ook de bolletjestrui voor het bergklassement met de ‘Col de Piramide’, ‘Col de Bambi’ en ‘Col de Rododendrons’ was de organisatie hier duidelijk echt voor gaan zitten.

René van Vliet

Veel spanning natuurlijk bij de klassementslopers vandaag. Want de etappe in Berg en Bos was vandaag een tijdloop, wat betekent dat de lopers allemaal apart starten. De snelste als laatste, waarbij dus direct duidelijk is aan de finish hoe het klassement is gewijzigd. Tenminste: voor wie snel kan rekenen. Op de strijd bij de 100km lopers is Mark Huisman met nog twee etappes voor de boeg de favoriet. Vòòr Ronnie Duinkerken en Jan Scheenstra: lopers die beiden weten dat er tot aan de laatste finish van de halve marathon op maandag nog serieus gelopen moet worden. Apeldoorner en debutant René van Vliet op de 100km kan in ieder geval rekenen op veel aanmoedigingen van clubgenoten en mogelijk een plaats in de eregalerij bij de mannen-50. Bij de dames is het misschien iets minder dringen om een podiumplek, maar spannend is het daarentegen wel. Met name de 45-plussers doen het goed en laten de jongere meiden met gemak achter zich. Inge Smit en Martine Hofstede lopen slechts 4 minuten van elkaar verwijderd, dus dat wordt nog ploeteren op de droge en warme paden op de laatse etappe door het Apeldoornse bos.

Voor de eindzege op de 60 kilometer zal er nog flink gelopen moeten worden door Ralph Apeldoorn, Bas Mekking, Shayne Rookhuyzen om de zege. Maar ook  om master (M40) Johan Kats voor te blijven. Bij de dames staat Heleen Plaatzer fier aan kop. Met ruim een half uur voorsprong is zij onder normale omstandigheden niet meer te pakken. Fluitend kan zij de laatste etappe uitlopen. Voor de overige podiumplaatsen is nog volop strijd met namen als Monica Gorska, Kim Roelofs, Marianne van der Veen, Ans Reusken en Sonja Vesseur. Echter met de warmtestuwing kan het altijd gebeuren dat iemand uit het achterveld naar voren komt. Spanning alom.

Image

Als redactie Loopkrant.nl kunnen we ons weer in een rustig tempo voorbereiden voor de laatste etappe. Supporteren, fotograferen en ondersteuning bij de waterpost. We zijn van alle markten thuis: we zijn het boslopen nog niet verleerd, zelf lopen en naar lopen kijken is gewoon erg leuk en daarom doen we het allemaal na 4 jaar nog steeds!

© Redactie Loopkrant