Hilversum City

ImageZondag 18 april 2010. Een schitterende lente dag. Na een winter met maanden sneeuw en ijs was er vandaag de mogelijkheid om met zomerse temperaturen Hilversum City onveilig te maken op de hardloopschoenen. Voorinschrijven was dit jaar absoluut noodzakelijk, want ter plekke nog een startbewijs bemachtigen is bijna ondoenlijk.

Om de wedstrijd van dichtbij mee te maken werd natuurlijk besloten om dit jaar weer gewoon mee te lopen. Natuurlijk niet zonder goede voorbereiding. Op de website van de Cityrun Hilversum is natuurlijk eerst gekeken hoe de route dit jaar zou lopen. Vervolgens weken lang natuurlijk getraind op lopen door winkelstraten. En wat extra heuvelwerk. Want winkelstraten en heuvelachtig wegen zijn typerend voor Hilversum City. Zoals eerdere jaren werd ook dit jaar bijzonder hard gelopen in Hilversum. Ondanks het ontbreken van vliegverkeer met Afrika stonden er toch bijna 10 zeer snelle jongens en meisjes uit Kenia en Marokko aan de start. Vandaag was voor de organisatie en het publiek een bijzondere dag: het parcoursrecord werd dik verbeterd. Met Wilfred Murgor al weer na  28.09 minuten terug bij de finish was er nog nooit zo snel gelopen in Hilversum. Wellicht volgend jaar onder de 28 minuten grens, maar gezien de vele heuvels die in centrum van Hilversum beklommen moeten worden lijkt dit onwaarschijnlijk.

Image

Wilfred Murgor is een van de atleten die onder contract staat bij Volare Sport. Het uitzendbureau voor Afrikaanse loopwonders van Gerard van Veen. Wilfred is een opkomend talent en kan met een PR op 15 km in 42.47 (’s Heerenberg 2009) wellicht in de toekomst mee met de snelle mannen op de marathon. Maar Wilfred is nog jong, 21 jaar, en geduld is belangrijk. 

Naast geweld uit Afrika stonden natuurlijk bijna alle Nederlandse topatleten aan de start. Bijzonder was natuurlijk om Greg van Hest en Gert Jan Liefers ook weer eens aan de start van een wedstrijd te zien. Greg liep een scherpe race, strijdend tegen de generatie die de fakkel van deze topatleet binnenkort wellicht gaan overnemen. Dennis Licht en Jesper van der Wielen lieten zien dat zij beiden goed uit de voeten kunnen in een overvol stadscentrum. Naast talent uit Afrika was er natuurlijk ook het belgische loopwonder Stefan van den Broek die liet zien wat hardlopen is.

Image

Voor het publiek was er ook dit jaar veel te zien op het start/finish terein. Alle soorten van paaldansen werden afgewisseld met zumba demonstraties door vergevorderden op dit gebied.  Meedansen door het publiek gebeurde helaas niet. Mogelijk omdat lopers niet altijd de meest soepele spieren in de heupen hebben. Of omdat bijna iedereen in Hilversum zelf ging lopen en de energie nog hard nodig had.

Met ruim 10.000 lopers was het een geweldig loopfeest. Tien kilometer is dan ook een mooie afstand voor iedereen. Zelfs in het heuvelachtige Hilversum bij een heerlijke looptemperatuur van rond de 18 graden. 

Image

© Redactie Loopkrant