Aquaklimcross, gegarandeerd waterpret

ImageZaterdag 22 augustus 2009. De aquaklimcross is apart. En wellicht daarom al twaalf jaar ook heel leuk. Een loopwedstrijd waar vele lopers ieder jaar weer naar uit kijken. Dit jaar ideal aquaklimcrossweer. Zon en met 24 graden niet te heet. Lopers kunnen kiezen uit 3km, 6km of 12km. Ofwel één ronde, twee rondes of een wedstrijd over vier rondes.

De start van iedere afstand is apart met ruime tijd ertussen. Hierdoor kon iedereen op zijn gemak zijn of haar trial lopen. En had de spreekstalmeester van dienst voldoende tijd om de startlijsten te bestuderen en kon na iedere wedstrijd direct een prijsuitreikingsceremonie worden georganiseerd. De échte liefhebbers grepen deze mogelijkheid aan om natuurlijk met loopwetten te spotten door na iedere wedstrijd zich opnieuw bij de wedstrijdtafel in te schrijven voor de volgende afstand.

Image

Voor wie het recept van de Aquaklimcross in Sibcolo niet kent: Het recept is simpel. De start begint met een aanloop door los zand van ongeveer 100m. Na een 180 graden bocht mag er dan direct ongeveer 100 meter door het water gelopen worden. Water wat bij de kleinere lopers tot aan de knie komt. Dan volgt nog een stukje los zand en krijgen de lopers wat houvast onder de voeten. Omhoog via een net te smal bospad om het leuk te houden. De vermoeidheid begint dan al toe te slaan. Maar om de motivatie erin te houden passeren de lopers dan wel een begraafplaats. Eenmaal deze mentale hindernis genomen wordt het pas echt leuk. Althans voor wie niet bang is om handen en voeten te gebruiken om de steile hellingen te bedwingen aan de overkant van de vijver. In totaal toch minstens zeven beklimmingen! De laatste afdaling eindigt in het water. Tijd voor verkoeling en mogelijk wat tijd voor enig herstel. Hier is het wel de bedoeling om via het water de route die met lint is aangegeven te vervolgen. Na wat nog wat daal- en klimwerk met los zand nadert dan weer de finish. Echter de route naar de finish gaat wel dwars door het water. Samengevat: lopen  in Sibcolo bij de aquaklimcross is goed voor het testen van alle beenspieren en iedere zone op de hartslagmeter komt voorbij.

Image

De organisatie had dit jaar voor een grote bier- en hamburgertent gezorgd om de verloren calorieën direct aan te kunnen vullen. En ook omdat Belgen hier, naar het schijnt, van smullen. Veel sterke Belgische lopers en loopsters zagen we aan de start. Op de 6km werd de voorlinie overheerst door onze Zuiderburen. Wellicht omdat de zwemkunsten van onze Afrikaanse loopwonders niet altijd top zijn. Op de dubbele afstand was het Jeroen Machielsen uit Nijverdal die met speels gemak de andere deelnemers op een fikse achterstand zette. Bij de dames op deze afstand kwam de winnares ook uit Nijverdal. Prima crossers in Nijverdal en dus een schitterend vooruitzicht voor het thuispubliek op het NK Cross in 2010…georganiseerd in de bossen van Nijverdal.

Image

Na afloop de spannendste uitdaging: hoe krijg ik mijn schoenen weer schoon en geheel zandvrij? Wassen in de wasmachine is het slechtse wat je kan doen. Dan maar met een klein sopje en een borstel aan de gang. Even weken en dan uit laten druipen op een droge plek. Met een paar proppen kranten in de voorkant van de schoen en binnen twee dagen zijn ze weer gereedklaar voor de eerstvolgende training. Een training die zeer zeker een stuk minder spannend en zwaar zal zijn. Maar dat neem je als loper dan maar op de koop toe.

© Redactie Loopkrant.nl