Zevenheuvelenloop

Foto's bron: http://www.zevenheuvelenloop.nlOp de derde zondag van november wordt traditiegetrouw de Fortis Zevenheuvelenloop in Nijmegen georganiseerd. Dit jaar is dat op 16 november. Op deze dag zullen de grootste toppers, duizenden deelnemers en honderden teams vanaf 13.00 uur van start gaan voor de mooiste najaarsklassieker over 15kilometer. Ik reis om 10.14 uur samen met veel andere hardlopers naar Nijmegen.

69 Daventrianen lopen vandaag mee met de klassieker. Een ongekende deelname. Neef Jeroen ontmoet ik in Nijmegen en hij heeft zijn zinnen gezet om onder het uur te lopen. We spreken elkaar kort en wensen elkaar vooral veel succes. Vandaag de zevende keer dat ik meedoe. Afgelopen zondag heb ik voor het laatst gelopen, een hele week dus niet. Het lichaam kan dan helemaal tot rust komen. Als we ons in de parkeergarage onder de SNS bank hebben omgekleed vraag ik me af of dat tot rust komen wel zo goed voor me is. Bij het inlopen voel ik me alsof ik na een ziektebed weer op gang probeer te komen. De lichte hoofdpijn waar ik vanmorgen mee opgestaan ben is ook nog steeds aanwezig. Dat beloofd wat.

Foto's bron: http://www.zevenheuvelenloop.nl

Tegen half één vertrek ik naar de startvakken. Zoals altijd is het gigantisch druk. Dit jaar een deelname van meer dan 24.500 lopers. In plaats van in het gele vak beland ik  in het blauwe. Nee, geen elfstedentactiek, gewoon de kop er niet bij. Maar wel dus in de buurt bij Bekele. Het startschot klink om 13.00 uur en een minuutje later vertrek ik voor mijn 15km klassieke zeven heuvelen. Start en finish liggen op de Groesbeekseweg ter hoogte van de Sumatrastraat. Vandaar gaat het verder over de Nijmeegse Baan, Derde Baan, Zevenheuvelenweg, Meerwijkselaan, Postweg, Molenbosweg, Oude Kleefse Baan, Kwakkenbergweg, Postweg, Gelderselaan en Groesbeekseweg. De eerste vijf kilometers zijn verraderlijk door het vals plat. Het middenstuk kent enkele pittige heuvels en voert over de Zevenheuvelenweg. De laatste vier kilometers gaan overwegend vals plat naar beneden.
 
Ik start voortvarend. Na een paar kilometers merk ik dat ingehaald worden ook niet alles is. Je beleefd het alsof lopen wat sneller dient te gaan en ik neig dan ook om de pas maar te versnellen. Ik loop voor mijn doen te hard. Maar wanneer geef je hier aan toe of word je wijs?Thijs en Hans halen me na ruim twee kilometer bij. Zij gaan ook voor onder het uur. Zet hem op Albert, hoor ik verschillende malen. De startnummers met je voornaam erop maakt de loop persoonlijk en haalt het beste naar boven. Vandaag bij mij echter niet. De eerste heuvel van de loop en de 5km gaan in 23:15 min.

Nog een stukkie en dan gaat het parcours linksaf en lopen we naar Groesbeek. Bij de eerste drinkpost stop ik om een bekertje AA drank te scoren. Je moet lef hebben om dat te doen. Iedereen loopt door en een terras om te gaan zitten zie ik niet, dus toch maar weer gewoon achter de meute aan.  De verschillende heuveltjes op de Zevenheuvelenweg bijten behoorlijk in mijn kuiten. De linkerkuit speelt op na de eerste beste heuvel. De klim bij 9km gaat ook met pijn en moeite. Och, och, wat een geklaag. Gerard haal ik daar bij. Hij heeft last van zijn hamstrings en loopt op duurlooptempo. Het parcours gaat hier naar beneden en ik probeer in een ritme te komen. De 10km wat verderop gaan in 46:53 min.  Het volgende stuk tot aan 11,5km gaat weer omhoog. Ik voel me echt bereslecht en buffel me een weg door Berg en Dal omhoog. Het laatste stuk vanaf de Kwakkenbergweg gaat toch voornamelijk naar beneden, dus nog even volhouden. Kan ik straks wat op adem komen. Ja, je verzint wat af tijdens zo’n loop. Ook dit jaar overigens weer veel toeschouwers aan de kant van de weg. Sommige zijn wel heel erg uitzinnig. Met beleid loop ik de laatste kilometers.

Foto's bron: http://www.zevenheuvelenloop.nl

Ik zal blij zijn als ik er ben. De bordjes 750,500,250,200,100 en 50meter schimmen aan mij voorbij. Uiteindelijk finish ik in 1:10:30 min op de Groesbeekseweg. Met Willemijn ( 1:06:49)  loop ik naar de omkleedruimte. Ook dit jaar niet naar de kroeg, maar meteen terug met de trein. Om 16.00 uur sta ik alweer op het Deventer station. Neef Jeroen heeft een goede tijd neergezet van 1:00:51.

25e Fortis Zevenheuvelenloop – Tufa mist WR op twee secondes (uit de pers)
De 25e editie van de Fortis Zevenheuvelenloop kende een recordaantal deelnemers: ruim 24700 lopers gingen om 13.00 uur van start. Ayele Abshiro was als eerste weer terug op de Groesbeekseweg. In een tijd van 42.16 versloeg hij Isaac Kiprop en de grote favoriet Kenenisa Bekele. Bekele, die last had van een blessure, finishte nog wel als derde, maar legde de laatste kilometers joggend af.
Bij de vrouwen was Mestewat Tufa de glorieuze winnares. Zij miste op een haar na het wereldrecord. Met 46.57 min, bleef zij slechts twee tellen boven het huidige wereldrecord.

© Albert Broekhoff – Deventer – http://www.daventrialoper.web-log.nl/