De nieuwe indoorhardloopbaan

ImageVrijdag 14 november, de dag van de officiële opening van het Omnisportcentrum te Apeldoorn. Eindelijk weer een nieuwe indoorbaan in Nederland waar het de komende jaren op atletiekgebied allemaal zal gaan gebeuren. Na jaren op-en-neer rijden naar Gent kunnen atleten nu afreizen naar het Veluwse Apeldoorn waar een prachtige blauwe baan smachtend ligt te wachten.

Voor sommige lopers nog verder, of bijna buitenland, maar voor anderen eindelijk weer bereikbaar. Eindelijk! Als redactie van Loopkrant.nl was Fiona natuurlijk van de partij om deze historische dag live mee te maken. Samen met de officieel beëdigde belangrijke (ex) sporters en bobo’s. Aan het begin van de middag bleef het nog even spannend of het hele feest wel doorgang kon vinden. Kredietcrisis in Apeldoorn. Maar ook door enkele stiekeme rokers loeide het brandalarm door het gebouw waardoor het massaal toegestroomde publiek het sportpaleis even niet in kon. Eruit wel, maar dat was nu net niet de bedoeling vandaag! Gelukkig duurde deze valse start niet lang en kon het feest der sporters beginnen. Bij de ingang werden we welkom geheten met een gratis broodje worst die door velen met voldoening werd genuttigd. Een lekkere binnenkomer. Enkele traptredes later, met de mond nog vol met worst en mosterd, sta je in het walhalla dat ‘Omnisportcentrum’ heet. Woorden als ‘schitterend’, ‘verbluffend’, ‘wouwie’, ’toppie’, en ‘sodeju’ knetteren om je oren.

Image

En deze woorden zijn écht niet gelogen als je het gebouw van binnen ziet…en wie kan deze gevoelens namens de sporters het beste verwoorden dan Erica Terpstra. En hoe kan het ook anders, ze was erbij. Na een stroom van enthousiaste woorden die letterlijk door de hal galmden weet ze het publiek aan te zetten tot een spannende wave. De allereerste geslaagde wave na de tennistriof van Nederland op tennisland nummer 1 in de wereld, eerder dit jaar in dit nieuwe stadion. Een wave deze middag zonder haperingen op de VIP-tribune! De hal is vandaag ook hiervoor geschikt gebleken. De hal, die ligt nabij de Laan van Erica, en dat zorgt ervoor dat ‘onze Erica’ extra in haar nopjes is vandaag.

Image

Uit het dak dalen dan twee heren af met op de rug een tasje met champagne. Als de fles wordt geopend wordt ook direct de hele zaal gevuld met goude slierten. En dan, dan begint het.  Nederlands beste atleten en tevens jongens van Apeldoornse bodem als Dennis Licht, Abdi Nageeye en Simon Beemsterboer lopen sierlijk over de blauwe binnenbaan hun 200m-rondes. Aan de buitenzijde sprint tegelijkertijd Theo Bos op de baan met zijn wielrenfiets. Ook de dames Adriënne Herzog en Marije te Raa zijn als estafette-deelnemers op de baan te vinden. Voor hen lijkt alles al zo vertrouwd en dat is een prettig gezicht. Het programma is door de organisatie zeer vloeiend in elkaar gezet. Moeilijk als je bedenkt dat je te maken hebt met meerdere sporten en je ze allemaal evenveel aandacht wilt geven. Met bijbehorende muziek vrijwel net zo gestroomlijnd als tijdens het Golden Leage spektakel in hartje Brussel. Uiteraard een compliment voor de organisatie en alle sporters (jong en oud) die voor deze dag alles op alles hebben gezet om het voor iedereen één sportfeest te maken.

Image

Zaterdag 15 november zal hieraan vervolg worden gegeven waarbij o.a. een uurloop op de planning staat met, als alles goed gaat, Apeldoorner Ruud Kok (Runnersworld Dreamteamlid 2009). Naast atletiek dan ook weer veel baanwielrennen en suikerspinnen, dus pret voor de hele familie. Komende zaterdag 15 november is de hal gratis toegankelijk voor iedereen die zin heeft om baan en kleedkamers van dichbij te zien!

© Redactie Loopkrant