Marathon van Istanbul

Ingezonden door Ismail SaricaDonderdag 24 oktober 2008 ben ik samen met loopmaat Ali én met een groep van totaal zeven vrienden naar Istanbul vertrokken. Vrienden van ons en Ali hadden vele trainingsuren en kilometers achter de rug en zouden de marathon van Istanbul gaan lopen. Ik en twee andere vrienden gingen voor wat minder kilometers, namelijk de 15.

Voor de deelnemers van marathon was dit zoveelste deelname aan marathon. Behalve voor Ali. Voor hem was dit zijn eerste marathon. Op zaterdag hebben we met zijn allen onze inschrijfnummers opgehaald bij de expositie Feshane. Natuurlijk ook goedkoop hardloopkleding ingekocht en op kosten van de organisatie daar wat gegeten. Tevens kan je daar ook opgeven vanuit welke locatie je met de bussen naar de marathon gebracht wilt worden. Zaterdagavond afgesloten met een pastagerecht bij een restaurant in de buurt van Beyazit. Door het vele slenteren waren we best moe en we gingen vroeg naar het hotel. Zondag was namelijk ” de dag van het marathon.”

Ingezonden door Ismail Sarica

Op zondagochtend vroeg opgestaan, want we moesten ons op tijd verzamelen bij het plein van blauwe moskee. Rond 8.00 uur zijn we met de bussen naar de brug van Bosporus vervoerd. Buiten enorm slecht weer en het regende keihard. Regen of geen regen. Het plan bleef om te lopen wat we van plan waren. Toch hoopten we stiekem dat het op zou houden met regenen, maar helaas was dit niet het geval. Het heeft de hele dag geregend. Ik kon de spullen in de bus achterlaten en bij het finish kon ik het weer daar ophalen. Twee vakkken voor de start, namelijk voor de marathonlopers én voor de 15 km. De volksloop over acht kilometer startte een half uur later. De organisatie had die dag meer dan 100.000 inschrijvingen, maar door het slechte weer waren er wat minder deelnemers op komen dagen.

Ingezonden door Ismail Sarica

Om 9.00 uur begon de 15 km en de marathon tegelijkertijd, maar wel in aparte vakken. De start was precies 300 meter voor de brug die Azië en Europa met elkaar verbind. Met duizenden atleten zijn we de brug overgestoken. Dit was best spannend en mooi om te zien. Nadat we de brug, van ongeveer 2 km,  gepasseerd hadden voelden we door de regen het water in onze schoenen. Om de 2,5 kilometer stonden er waterposten. Dit was echt super geregeld. Marathonlopers en 15 km werden na 7 km van elkaar gaan gescheiden. Marathonlopers lopen in eerste instantie midden door het centrum. Vanaf 18 km loop je langs de kust tot aan het park vlak voor de finish. De finish was op het plein van Sultan Ahmet en Egyptische naaldsteen. Door de slechte weersomstandigheden waren er onderweg weinig toeschouwers langs de kant van de weg, maar aan het eind waren heel véél mensen met een paraplu. Ali heeft een eindtijd op de marathon van 3 uur en 52 minuten en ik deed over de 15 km 1 uur 20 minuten. Het was een leuke ervaring om dit mee te maken en de organisatie was goed geregeld.

Ingezonden door Ismail Sarica

© Ismail en Ali Sarica