Hardlopen: hoe hard kan het?

Bron CNN.comZaterdag 16 augustus 2008. Een nieuw tijdperk, voor iedereen die loopt, is vandaag aangebroken. Het woord hardlopen zal na vandaag opnieuw gedefinieerd moeten worden. Op de Olympische Spelen 2008 is het kortste loopnummer van de atletiek opnieuw uitgevonden. De nog maar 21-jarige Usain Bolt wist de 100 meter in 9.69 af te leggen. Een wereldrecord op het mooist denkbare moment.

De tijd van 9.69 is ongelooflijk snel. Vooraf, na de halve finales, werd al duidelijk dat de finale 100m heel snel zou kunnen gaan. En met wel zes mannen van de acht onder de magische 10 seconden grens kan van een race op astronomisch hoog niveau worden gesproken. Maar één man liep voor het oog eigenlijk niet mee in de wedstrijd…

Bron Fotograaf Xinhau

Bron Fotograaf Xinhau

Het leek een beetje op slechts eenmaal écht even aanzetten, maar bij 70 meter leek wel dat Usain al aan het uitlopen was. Iets wat de gewone sterveling natuurlijk in een ander tempo doet, maar van écht doorlopen de laatste 20 meter was absoluut geen sprake meer.  Zoveel kracht, macht en snelheid. Geen concurrent in de buurt voor Usain. Sensationeel, zo soepel, zo veel snelheid, maar ook zo weinig inspanning te zien in het de gelaatsuitdrukking van Usain!

Bron Fotograaf Xinhau

Bron Fotograaf Xinhau

Jamaica zal nog lang nagenieten van deze overwinning van hun landgenoot op het koningsnummer van de OS2008. Want atletiek is en blijft toch een beetje het hart van de Olympische Spelen. Maar de grote vraag voor de komende jaren is natuurlijk: hoe hard kan Usain nu écht lopen? Genetisch is deze man anders. Geen twijfel. Vraag is echter wie en wanneer iemand in staat is om Usain Bolt in de nek te blazen. 9.69 is heel snel. Wie deze race heeft gemist, heeft een herkansing: Usain gaat namelijk nog meer sprintles geven op de spelen. De 200m wacht nog evenals de estafette. Naast, of beter achter Usain, werd natuurlijk verschikkelijk hard gelopen door Churandy Martina. Ruim onder de 10 seconden. Natuurlijk fantastisch voor onze loopvriend van de Nederlandse Antillen. Helaas voor ons niet in Oranje outfit, maar wel begrijpelijk want sprinters kiezen nu eenmaal hun eigen ‘lane’. De baan in het ‘Vogelnest’ is getest. Het kan dus erg hard gaan. 

Bron Getty Pictures

Bron Getty Pictures

© Redactie Loopkrant.nl