De methode Pietje Puk

Ingezonden door Rinus GroenRegelmatig lig ik op de behandeltafel van Gerke Houwer. Hij jaagt momenteel met een apparaat stroom door mijn knie en zelf mag ik met een ijsklontje fricties op de pijnlijke plekken doen. Ik vertrouw hem blind en merk ook dat er resultaat wordt geboekt. Wat me meer verontrust is hoe ik aan deze knieklachten ben gekomen.

Had ik na die 10EM niet halsbrekende toeren uit moeten halen in de kersenboom of had ik Lex tijdens de 10EM niet over de knie moeten nemen? Aan mijn training kan het niet liggen verzeker ik Gerke. Ik train volgens de methode Verheul. Ik loop dus mijn versnellingen in een tempo dat ik in een wedstrijd veel langer volhoud. De trainingen zijn relatief kort en er zit veel herstel in. Gerke kijkt me meewarig aan en zegt; al volg je de methode Pietje Puk, blessures kun je altijd krijgen. Ik geloof hem, maar ben wel benieuwd naar deze methode Pietje Puk want wat ik uit de woorden van Gerke distilleer is dat ik hierbij nog minder kans op blessures heb.

Ingezonden door Rinus Groen

Googlen dus maar. Bij zowel methode Pietje Puk als Pietje Puks methode krijg ik veel hits, maar echt wijzer wordt ik hier niet van. Het enige loopgerelateerde is dat ik in plaats van op de baan trainen voortaan wilde varkens in het bos moeten gaan opjagen. Of ik hier nu minder blessures van krijg betwijfel ik en wat als de jager prooi wordt? Wanneer ik op Puks methode zoek heb ik beet. Puks methode wordt gehanteerd in kleuterspeelzaal De Mini Meerpaal in Scheveningen. Puk is een pop en de kinderen moeten bijvoorbeeld wanneer Puk verkouden is (het thema heet hatsjoe) uit zaken als een handdoek, theedoek, zakdoek en baddoek kiezen om Puks neus te snuiten. De essentie van de methode is dus dat niet alle middelen geschikt zijn voor het doel. Ook leren de kinderen aardig voor elkaar zijn door elkaar te helpen een item wat in deze methode ruim aan bod komt. Er blijft zelfs een hoop tijd over om te spelen met elkaar.

Ingezonden door Rinus Groen

Sinds kort trainen er meer vrouwen mee op de baan en dat spelen met elkaar leek me ook wel wat. Op naar de baan dus (op de fiets) en de methode Pietje Puk geïntroduceerd. Tijdens het speelgedeelte heb ik een blauw oog opgelopen en kreeg ik een schop in mijn kruis. Gerke heeft toch gelijk gekregen, ook bij de methode Pietje Puk kun je blessures krijgen.

© Rinus Groen – Apeldoorn