Eiberrun: onvervalste Achterhoekse loop

Foto genomen door Hans HendriksenOp 25 mei 2008 organiseert ASV Eibergen haar jaarlijkse Eiberrun. Dit jaar voor de tiende keer. De Eiberrun is niet meer in april zoals iedereen gewend was, maar wordt tegenwoordig op de zondag in de maand Mei gehouden. Ook nieuw is dat er dit jaar voor het eerst met de ChampionChip wordt gelopen. Wat niet nieuw is dat Henk Borgmeijer van de partij is. Ook dit jaar weer aan een stuk door verbaal geweld.

Eibergen is de plaats waar schoonmoeder woont, dus vanmorgen eerst koffiedrinken bij moeder. Schoonzus en zwager zijn er ook net als Gerrie. Naast lopen dit weekend tevens weer Family time. Was dit vorige week ook al niet het geval? Tegen elf uur vertrek ik naar de Pickerhal. Wat inlopen zoals gebruikelijk, de start van de 5 en 10 EM zal om 11.30 uur zijn. Het is een echte onvervalste Achterhoekse loop. Geen Kenianen. Wel veel regionale en plaatselijke helden.

Foto afkomstig van de organisatie van Eiberrun

Na het startschot van de 10 EM lopen we Eibergen uit, vervolgens een stukje door de Maat om even later de Berkel over te steken, dan gaat het via de oude spoorlijn richting Neede. Op de Needseweg lopen we langs de provinciale weg. We slaan de Schurinksweg in. Hier staan veel kinderen met sponzen en er is drinkwater. Het voorspelde regenachtige weer is niet uitgekomen. Het is prima loopweer, zelfs een beetje broeierig. Heerlijk sponzen dus. De 5km gaat in 22:58 min. De omgeving is landelijk en ziet er fris groenig uit.
 
Onderweg toch heel wat supporters. Via de oude Needseweg, Woestenes gaat het parcours retour Eibergen. Bij de fietstunnel staat een heuse drumact. Er zijn veel spandoeken en veel gejuich. Op weg naar de Berkel gaat het, nog een stukje langs de rand van Eibergen en het eerste rondje zit er op. De halve afstand gaat in 37 minuten. Als we het tweede rondje ingaan staat de familie me aan te moedigen. Ze zijn erg enthousiast. We lopen weer over de oude spoorlijn richting Neede. Een drietal die de marathon in Enschede en Rotterdam heeft gelopen halen me in. Als ik wat verderop mijn hartband uitknijp word ik op de rug getikt.

Foto genomen door Hans Hendriksen

Foto genomen door Hans Hendriksen

Een achtervolgende hardloper zegt: “dat het wel goed komt ”. Zie ik er zo uitgeblust uit!? De 10km gaat in 46:28 min. Ik loop gemiddeld zo’n 12.5km/uur en voel me prima. De laatste kilometers gaan gestaag in dit tempo door. De laatste drie kilometer loop ik samen met een bruingebrande atleet op. De 15km gaat in een zelfde tijd als vorige week. Bij de meet hoor ik de familie al schreeuwen. Eindtijd 1:16:07. ( 11de in de leeftijdscategorie 50+ ) Prima, elke week gaat het iets sneller. Geen medaille of handdoek maar een knal rood tasje met o.a. zakjes chips. Er is een nieuwe hoofdsponsor, die weet wat goed is voor hardlopers!!

© Albert Broekhoff – Deventer / http://daventrialoper.web-log.nl/