Londen, Rotterdam of toch maar boodschappen doen in Hengelo?

ImageVorig jaar had ik me voorgenomen om Londen of Rotterdam te lopen. Door het blessureleed kwam het er niet van. Ben allang blij trouwens, dat ik weer hardloop. Vandaag, sinds januari, weer een heuse wedstrijd. Ik doe vandaag mee met de halve marathon van Hengelo. In Deventer schijnt de zon als ik kwart over negen vertrek. In de buurt bij Hengelo regent het. Ja, dat was voorspelt.

Na het ophalen van het inschrijfnummer, meld ik me in de kleedruimte van het Fanny Blankers-Koen atletiekstadion. Ik heb de hele kleedkamer voor me alleen. Ietwat verderop zijn bij nadere inspectie de andere kleedkamers. Hier zijn zelfs bekenden. Johan doet vandaag de 15km en Gerard en Remco lopen de 10km.  Alledrie topatleten van Daventria. Het wordt inmiddels druk in het stadion. Duizenden mensen zijn aanwezig. Ik doe mijn warming-up op en rondom de atletiekbaan. Als ik terug ben in de kleedkamer doe ik een flinke dot Vicks links en rechts in de knieholte. Dat is goed voor mijn doorbloeding.

Het weer is wat opgeklaard en de zon komt voor de dag. Mijn GPS zoekt de satellieten als ik bij de start op de atletiekbaan sta. Nog een minuutje te gaan. Op de display wordt gevraagd of ik honderden km verplaatst ben en of de datum wel goed is. Net voor het startschot is mijn Forerunner klaar met zoeken. Gelukkig , je zou toch zonder tijd moeten vertrekken, alhoewel Gerry Visser een leuk verhaal heeft, als je het klokje bewust niet meeneemt. We starten om 11 uur en na een rondje baan verlaten we het atletiekstadion. We lopen de wijk uit richting de Waarbeek. Vroegere schoolreisjes schieten ineens in herinnering.

Image

De eerste kilometer gaat in 5.10 min en dat zal ook de gemiddelde snelheid zijn die ik over volgende 20km ga doen. De eerste zouthuisjes waar dit landschap rondom Hengelo van bekend is doemen op. Onderweg bepalen deze groene zouthuisjes het landschap. Ik loop met een paar mensen gelijk op en we steken het Twentekanaal Noord over. In de buurt bij de oude petroleumhaven . We lopen op de EnschedeseHaven weg, die wat later over gaat in de Burgermeester Stronkstraat richting Twekkelo. Ook hier lopen we langs de zouttorens en zouthuisjes van het buurtschap Twekkelo. Een rustgevend, afwisselend gebied van weilanden, bossen en oude boerderijen. Ook hier vindt zoutwinning plaats, te midden van verstilde zandwegen en lommerrijke berkenlaantjes.

De eerste drinkpost is bij de 5km en zowaar er worden sponzen uitgedeeld. Ik neem er één aan. Heb ik onderweg wat te doen. De 5km gaat in 25:25 min. Johan komt ons als tweede loper bij de 15km tegemoet. Ik wens hem de winst toe. Uiteindelijk wordt hij tweede in 54:50. Ik loop ontspannen en vervolg mijn weg door de Hengelose Boeldershoek. Op de Boekeloseweg gaat het parcours rechts onverhard verder en we passeren opnieuw  een mooie zouttoren. De 10 km gaat in 50:36 min. 

Image

We lopen nu een kleine lus in het parcours en we passeren opnieuw de Waarbeek. Onderweg worden we enthousiast aangemoedigd. Ik loop samen met twee andere atleten en we lopen de route over bijna dezelfde weggetjes terug. Dus opnieuw door Twekkelo 15km. Wat later lopen we dwars over een onverhard bosweggetje in een schitterende omgeving. Op de Burgermeester Stronkstraat lopen we richting Hengelo. Bij het 17,5km punt slaan we rechts af en hier gaat het heuvel op. Ik haal mijn metgezellen inmiddels weer bij. De laatste kilometers hadden ze zo’n honderd meter voorsprong genomen. Ik steek over de houten fietsbrug het kanaal over. Het laatste stuk gaat over de Elsbeekweg langs de spoorlijn. Ik loop ontspannen en kan mij ritme goed vasthouden. Net voor het FBK stadion is het 20km punt. Even later schiet ik de atletiekbaan op en ik finish in 1:48:05. Geen toptijd, maar wel lekker gelopen. Uitlopen en douchen en met een volle boodschappentas van Sanders inclusief dry fit T-shirt vertrek ik huiswaarts.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://daventrialoper.web-log.nl