De Kleine Haarloop: Tijd, tijden en betrekkelijkheid

Bron http://daventrialoper.web-log.nlDat de populariteit van het hardlopen blijft toenemen bleek andermaal tijdens de 19e Kleine Haarloop in de Kring van Dorth. Maar liefst 647 sportieve deelnemers – variërend in de leeftijd van 4 tot 78 jaar – hadden zich zondagmorgen ingeschreven over de verschillende afstanden. De organisatie van Sport ‘88 schrijft het record toe aan het uitstekende hardloopweer en de inmiddels grote naamsbekendheid van de trimloop.

Onder sfeervolle muzikale begeleiding van de ‘Deurbloazers Daeventer’ werd de trimloop gekarakteriseerd door sportiviteit en gezelligheid. De Kleine Haarloop wordt, zoals de naam al zegt, gehouden vanaf en in samenwerking met hostel Stayokay "De Kleine Haar". We zijn al vroeg bij De Kleine Haar. Met zijn drieën hebben we er zin in. Als voorinschrijvers krijgen we meteen een toepasselijk cadeau, een rugzak vol met allerhande snuisterijen. Het is weer goed voor elkaar hier. Na het inlopen verzamelen we ons (Erik, Lienke en ik) bij de start van de 10EM. Veel bekende gezichten. Gewoon weer voorin starten is het parool en na de start meteen in de top tien voorop lopen. Henk die als toeschouwer dit ziet schreeuwt “ Hey Albert, dit vasthouden’’. En er zijn er meer die me vooraan zien lopen en enthousiast word ik aangemoedigd. Tja maar hoe lang kun je dat. Nou, bijna 4 kilometer.

Als we de Dortherweg uitlopen en naar rechts de zandweg inslaan en loop ik in ieder geval nog steeds bij de eersten. Het gaat gemakkelijk en vlot. Ik loop gelijk op met de eerste vrouw tot aan dus kilometer vier. Dit gaat voor mijn gevoel prima en dat is een opsteker. Ik laat na een tijdje de snelheid van 14,5 kilometer naar 13 kilometer per uur teruglopen. In de tussentijd zijn de veel snellere me al voorbij gesneld. En als we langs de Sallandse Mennerij lopen is mijn tijd op de vijf kilometer exact 22.00 minuten. Ik loop nu alleen en wat achter me loopt is voor mij gevoel heel ver weg. Waar zijn al die anderen?

Bron http://daventrialoper.web-log.nl

Bij de Oxersteeg en richting Oxerhof gaat het in een gestaag tempo voorwaarts. Ik geniet van de omgeving. Bij het verversingpunt op 8 kilometer word ik door een groepje van vijf hardlopers bijgehaald. Jeroen van Daventria loopt hier ook bij. Bij de drankpost stop ik en drink een beker thee. Stoppen en even wat drinken, meestal loop ik gewoon door. Wat is er aan de hand? Na een minuutje pak ik de draad weer op. De weg gaat hier opnieuw naar de Dortherweg en die lopen we zo’n halve kilometer af tot we links het bos ingaan. De route slingert hier door de bossen naar de Oude Larenseweg. In de tussentijd word ik voorbijgesneld door Willemijn. Ik groet, zij ook, maar ik geloof niet dat ze in de gaten heeft naar wie ze groet.

We lopen in bosrijke omgeving en langs ons voormalig vakantiehuis, dat we hier vroeger hadden. Het voelt bekend en vertrouwd. De kuiten zijn daarentegen stram en voelen pijnlijk aan. Ik loop toch veel te snel en te explosief. De 10 kilometer gaat in 45.45 min. Vanaf dit punt ga ik op een geconsolideerde wijze verder. Rustig aan en genieten. In een gemiddeld tempo van 13 kilometer per uur loop ik verder. Jeroen haal ik in en ik zie dat ie last van zijn been heeft en verderop zie ik Willemijn en pacer op zo´n tweehonderd meter voor me.

Het laatste rechte stuk gaat in zo’n 2,5 kilometer over opnieuw de Dortherweg richting Stayokay hostel. De 15 kilometer gaan in 1:08:58 min. Ik versnel een beetje en haal nog verschillende mensen in. Ik finish uiteindelijk in 1:12:56.  Bij de uitslagen staat 1:14:31. Waarom deze verschillen?  Erik finisht in 1:28:32 ( zie foto). Lienke net wat later.

Bron http://daventrialoper.web-log.nl

In het houten jachthuis drinken we met zijn allen bockbier en staan Wim en ik stil bij tijd, tijden en waar het er allemaal omdraait. Waarom loop je 3:45:00 op de marathon en niet 2:45:00 en waarom begrijpt een ander dit verschil in tijd niet. Waarom baalt Kamiel Maasse, omdat ie nog een minuutje sneller kan of waarom het klote is als je 2:13.00 loopt en je net onder de 2:10:00 wilde lopen? En waarom is 2:32:10 een mindere tijd voor Hilda Kibet, terwijl ze zich had voorgenomen om onder de 2:30:00 te lopen bij de Amsterdam Marathon. Wat is persoonlijke relevantie en in godsnaam wat zeg dit toch allemaal? Het is zoals het is en niet anders.

Ik weet ineens waarom mijn Forerunner steeds andere tijden registreert dan de kloktijden van de organisatie. De pauzestand staat aan en tja als je dan even stopt, dan stopt ook de tijd. Hoe snel zal ik nog moeten gaan? Of…. 

© Albert  Broekhoff – Deventer / http://daventrialoper.web-log.nl