Athloscross: Het seizoen is geopend

ImageZaterdag 20 oktober was het moment daar. Voor de echte crossers onder de lopers dan. In Harderwijk werd het crossseizoen met de Athloscross geopend. De organisatie en de lopers kunnen elk jaar weer rekenen op een prachtige zonnetje en een schitterend parcours. Voor een enkeling mag het nog wel wat modderiger zijn, maar helaas je kunt niet alles mee hebben op zo’n dag.

Dit jaar was het vooral felgeel dat voorbijkwam. De tientallen opgetrommelde vrijwilligers waren eenduidig te herkennen aan de flitsende gele reflectiehesjes. Naast dit alles leek het wel alsof ze een blik lopers hadden opengetrokken. Waar je ook keek zag je het bekende geel van de shirts van de Gelders Looppaspoortlopers. Velen van hen waren enkel gewend om op de weg te lopen en voor hen was het dan ook een behoorlijk zwaar parcours bleek achteraf. Desondanks lieten ze zich niet afleiden door de snelle Kenianen Kackson Matelong, Julius Murinki, Julius Kuto en lopers als Gert Jan Wassink (Argo), Abdi Nageeye (Loopgroep Aart Stigter), Simon Beemsterboer (Cialfo), Ilse Pol (AV’34) en Henk van Velzen (Leiden atletiek).

Image

Lopen in het bos, hoe vaak kan het in het najaar? Crossen moet je leren zegt men. Voor je het weet sta je achteraan in de rij, heb je een spike in je been of lig je bij de eerste bocht in de bosjes. Dit is slechts van korte duur, dus wees vooral niet bang. Zodra je je plekje hebt bemachtigd is het alleen maar knokken. Bult op, bult af. Strak aansnijden en voor je het weet ben je weer bij de finish of komt de volgende ronde… Dat is dan weer makkelijk: bij een cross loop je vaak meerdere malen dezelfde ronde, dus verdwalen zal niet snel gebeuren. Door de diversiteit aan categoriën in Harderwijk en de daarbijhorende te lopen rondes heeft een enkele loper mogelijk op deze zaterdag wat meters te veel gelopen op het bosparcours. Maar wat maakt het uit op zo’n dag.

In tijden met in het donker ’s ochtends opstaan en ’s avonds alweer met reflectiehesje door de wijken struinen is het altijd weer heerlijk om met vol daglicht door het bos een tempootje te doen. Grote afwezigen waren natuurlijk Dennis Licht en Gert Jan Liefers. Vorig streden zij nog mee om de ereplaatsen. Dennis Licht heeft ervoor gekozen om dit jaar de athloscross te laten voor wat het is en een maand op trainingsstage te gaan in het verre Kenia. Maar familie Licht was wel vertegenwoordigd: Hans Licht (AV’34) liep mee met de 50-plussers en werd zeer verdienstelijk elfde op de acht kilometer.

Image

Verrassing van de dag was zeer zeker Ilse Pol. De blonde meid uit Twello straalde op het parcours en liep eenvoudig mee in de voorste regionen. Uiteindelijk eindigde ze op een tweede plek. Slechts vier secondes van Kenia verwijderd, de nummer één van de dag dus, mevrouw Firehiwot. Ondanks de goede eerdere klasseringen en de vele wedstrijden in het buitenland van de laatste tijd blijft Pol met beiden benen op de grond staan. Met een smile van hier tot ‘Beijing’ loopt ze met bloemen en envelop richting de spliksplinternieuwe kantine van AV Athlos. Ilse Pol:"Voldoende voor een avondje stappen" Dit alles met een knipoog naar de trainers en loopmaatjes.

© Redactie Loopkrant.nl