Global Athletics 2007

ImageWoensdagavond 23 mei werd er heel hard gelopen in Nijmegen. Op de atletiekbaan Brakkenstein waren de beste atleten verzameld. Deze mini GrandPrix wedstrijd wordt gekenmerkt door een zeer compact avondprogramma met alleen loopnummers. En alleen de allerbeste atleten van Nederland mogen starten. Aangevuld met wat buitenlandse snelle mannen en vrouwen. Smullen dus voor vele loopliefhebbers.

Tussen de honderden toeschouwers vinden we Johan Voogd. Na een zeer voorspoedig verlopen trainingskamp voor zijn pupillen is hij zeer benieuwd naar de wedstrijd van Maarten van Baardwijk (AV ’34). Volgens de trainers is hij momenteel in vorm. Dat blijkt: in een supersnelle race op de 800 meter loopt Maarten even later met gemak mee met de sterkste atleten. Met een eindtijd van uiteindelijk 1.48.71 wordt Maarten vierde, maar is wel direct zeker van deelname aan EK-senioren onder 23. Winnaar op de 800 meter werd de Keniaan Edwin Leting in een supersnelle tijd van 1.45.

Image

Veel strijd was er ook op de 1500 meter voor dames. Met aan de start erkende lange afstand specialisten als Selma Borst en Ilse Pol was iedereen zeer benieuwd wie van de dames mee zou kunnen komen met dit échte middenafstandgeweld. Selma Borst ging lang op kop, maar op 200 meter voor de finish ging de Zweedse Hanna Karlsson haar nog nipt voorbij. Ilse Pol ging lange tijd zeer goed mee in het tempogeweld op deze middenafstand. Maar ook zij voelde op 300 meter voor de eindstreep verzuring in spieren, waarvan ze niet wist dat verzuring ook daar kon toeslaan. Maar puur op macht wist zij zich staande te houden en eindigde op een mooie zevende plaats met een eindtijd onder de 4.30. Bij de mannen stond Dennis Licht aan de start om zijn snelheid te testen. Met redelijk gemak wist Dennis vanuit het niets direct alweer 3.45 op de 1500 meter te lopen. Mooie tijd na een lange periode zonder wedstrijden en blessureleed.

Image

Man van de avond werd natuurlijk Bram Som. Met de FBK-games in het vooruitzicht was in Nijmegen natuurlijk geen 800 meter voor Bram gepland, maar liet hij zich zien op de 400 meter. Na een schitterende start liep hij tussen 100 en 200 meter verschrikkelijk hard om zo de concurrentie definitief te lossen voor hij langs de tribune langs zou komen. Dit lukte en Bram liep alleen op de finish af en wist als niet-specialist deze 400 meter te winnen in een voor hem goede 47.6. Natuurlijk was deze race rondom Bram heen opgezet, maar voor het publiek is het natuurlijk gewoon leuk als er wedstrijdjes zijn waar ‘onze’ jongens én in de aandacht worden gezet én winnend over de streep komen.

Image

De afsluiting van de avond werd tradioneel de 3000 meter mannen. Met Khalid Choukoud en Rob Detert aan de start was het gewoon wachten op een supersnelle tijd. Khalid liep puur voor de winst én de snelle tijd door zeer dapper als enige achter de haas aan te gaan.  Helaas voor Khalid was het echter Rob Detert die net iets meer over had en met nog 300 meter te gaan was het dan Rob Detert die tot ieders verrassing er nog met de winst vandoor ging. Rob, nuchter en ontspannen als altijd was niet heel erg blij met de gelopen tijd. Maar het seizoen is nog jong. Het publiek wat speciaal was gebleven voor deze 3000 meter kreeg in ieder geval een schitterende race te zien. Khalid Choukoud was na afloop van de strijd zeer content. Ondanks verlies van een erkend zeer snelle man op de laatste meters liep Khalid voor zijn doen een supertijd.  Een vreselijk dik PR voor hem (8.16) en dat stemde hem tevreden en een glimlach was zichtbaar. Dit geeft hem veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Winnen komt vanzelf wel. 

Image

De jongste handtekeningjagers kunnen hun geluk deze avond niet op met de vele gratis handtekeningen. Geen lange wachtrij voor hen. Direct na de finish krijgen ze van hun atletiektoppers al vlot een échte handtekening. Bram Som is hier natuurlijk in al die jaren al behoorlijk aan gewend geraakt terwijl Rob Detert nog wat twijfelachtig zijn krabbels plaatst. Met vaak mooi weer, altijd gratis toegang en een buurt zonder parkeerverbod, blijft de  Nijmegen Global Athletics een zeer leuke échte grote atletiekwedstrijd, maar wel met de charme van een instuif. 

>> Een kort fotoverslag van de Global Athletics in Nijmegen – Groter formaat (1MB) gratis op te vragen via redactie@loopkrant.nl

© Redactie Loopkrant.nl