Joney Wielens: terugkomen op mijn oude niveau

Bron: Joney WielensNa anderhalf jaar niet-lopen kreeg Joney Wielens onlangs weer de smaak te pakken en is hij momenteel volop bezig met het terugkomen op zijn oude niveau. Joney, net 24 geworden, loopt vanaf zijn veertiende al hard. In 2002, op slechts negentienjarige leeftijd, won hij de allereerste uitgave van de Herman Tankink-prijs.

Deze bokaal wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de De Haaksbergse mijlenloop, georganiseerd in zijn eigen woonplaats Haaksbergen op de eerste zondag in Maart (start van de lente). Dit ter nagedachtenis aan één van de oprichters van deze loop die helaas vroegtijdig kwam te overlijden gedurende het hardlopen. "Deze prijs moest ik in die periode gewoon winnen. Het winnen maakte het extra speciaal en zeer bijzonder omdat Herman Tankink, voor mij, de eerste loopschema`s maakte en een groot talent in mij zag samen met een gymleraar. Maar helaas, na dat jaar heb ik hem niet meer mogen winnen. Misschien dit jaar weer?"

Bron: Joney Wielens

Net als vele andere jonge atleten ging ook Joney in zijn eerste atletiekjaren, eind jaren negentig, altijd hard van start. Een typisch geval van een aanvallermentaliteit. Alleen maar harder en harder…tot op een gegeven moment de vooruitgang stagneert. "Ik ging niet meer vooruit. Ik vond er niets meer aan en ben dan ook een tijdje gestopt. Anderhalf jaar ongeveer. Nu wil ik het heel anders gaan doen. Met wat meer hardloopervaring, kies ik niet tot nauwelijks meer voor de absolute aanval. Daar heb ik destijds heel veel van geleerd. Momenteel ben ik alleen maar bezig met het terugkomen op mijn oude niveau.

Ik hoop aan het einde van 2007 toch nog een tijd van zeventien minuten neer te zetten op de vijf kilometer. Het liefst eronder, maar dat zit er denk ik nog niet in. Mijn allerbeste eindtijd op deze afstand stamt uit 2002: 16.02. Bij iedere wedstrijd stel ik mij een doel. Ik ga niet voor een klassering, maar voor een mooie tijd. Afgelopen zondag tijdens één van de vele Wooldereslopen ging ik op de tien kilometer voor een tijd rond de veertig minuten. Door een kleine dip is dit mij helaas niet gelukt, maar desondanks ben ik hier zeer tevreden mee.

Bron: Joney Wielens

Mijn voorkeur gaat uit naar de weg, omdat het daar vaak veel gezelliger is met de vele toeschouwers langs de kant. Op de baan lopen trekt mij niet zo, alleen maar rondjes. Toch loop ik wel een paar keer per jaar voluit op de baan. Knallen met in het achterhoofd dat je exact weet wat je kan lopen op de desbetreffende afstand. Op de weg komt nog steeds te vaak voor dat de afstand niet helemaal klopt. Dat is dan ook een reden voor mij om zo nu en dan toch voor de baan te kiezen. Wil je een goede tijd lopen? Ga dan zeker eens de baan op!"

Op zijn persoonlijke website houdt Joney dagelijks nauwkeurig al zijn wedstrijden bij en staat ook uitgebreid beschreven wanneer hij waar welke afstand loopt. Iedere bezoeker zal al snel concluderen dat het een drukbezet mannetje is met voornamelijk loopjes in de eigen regio. Op de vraag of hij in de toekomst ook elders in het land te bewonderen is antwoordt hij: "Ooit wel ja, maar eerst moet ik weer mijn oude niveau terug zien te krijgen. Ik hoop ooit nog wel mooie wedstrijden in zowel binnen- als buitenland te kunnen lopen. Is het niet prestatiegericht, dan wel recreatief. Zoals bijvoorbeeld de marathon van Rotterdam, de dam tot damloop in Amsterdam en nog wel meer."

Bron: Joney Wielens

Voor het Nederlands Kampioenschap Cross in Wageningen later deze maand (februari 2007) heeft Wielens zich niet ingeschreven terwijl hij toch de typische lichaamsbouw heeft voor een goede crosser. "Ik heb nog nooit echt op die manier op mijn lichaamsbouw gelet. Hier in de regio kijkt men daar niet zo naar denk ik. Nee, ik heb me nog niet ingeschreven en nee dit ga ik ook zeker niet doen. Ik loop daar gewoonweg nog geen goede tijden voor. Ik ben nog lang niet op mijn oude niveau en ik zou dan heel wat harder moeten lopen. Aan dit soort evenementen wil ik pas mee doen wanneer ik zeker weet dat ik een goede klassering neer kan zetten."

Gezien de prestatie die Joney afgelopen zondag 4 februari weer heeft neergezet gaat het met de vooruitgang zeer voorspoedig. Twee minuten sneller op een tien kilometer is niet niets. Hou deze jongen in de gaten, want voordat je het weet is hij weer terug op z’n oude niveau van slechts enkele jaren geleden!!

© Redactie Loopkrant.nl ism Joney Wielens / http://www.joneywielens.nl/