Rotterdam Here We Come

ImageToen mijn broer Martin mij in november 2006 informeerde dat hij zich ingeschreven had voor de Rotterdamse marathon, dacht ik, die gozer is niet wijs. Oudste broer Willem heeft al een keer of vijf in Rotterdam gelopen (zijn PR is 2:59:05), maar Martin? Ja, hij racefietst heel veel, maar lopen?

De oorsprong van dit verhaal ligt op zondag 22 oktober 2006: Martin was over uit Engeland, waar hij woont, en hij wilde wel hardlopen met de hele familie. In het gastenboek van de Kieviten, de hardloopclub van Willem, staat geschreven:

"Zondag 22 oktober hebben verschillende Kieviten weer deelgenomen aan de maandelijkse Dobbeloop. Iedereen was zeer te spreken over zijn eindtijd. Voor de meeste was het al weer een flinke verbetering tov de vorige week gehouden clubwedstrijd. De eindtijden waren: Jack ’t Hoen 17.39, Marco Meedendorp 18.17, Willem van der Kooij 18.27, Ruud Schenk 18.45 en Richard Lelieveld 19.46 (PR). Een aardig gegeven was dat Willem zijn familie meegenomen had naar Nootdorp. Onder het mom ‘familiedagje’ mochten ook zij de vijf kilometer lopen. De familietijden waren: Jelle (zoon van) 20.22, Martijn (schoonzoon van) 23.15, Martin (broer van) 24.06 en Johan (broer van) 24.07. Willem bleef hierdoor ‘voorlopig’ de snelste van de familie! Maar hij moet oppassen voor zijn zoon. Want die liep toch ongetraind een zeer snelle tijd. Ik zou zeggen kom trainen bij de Kieviten en versla je vader!"

Image

Willem was natuurlijk snel vertrokken. Hij kent het Dobbeloop parcours op zijn duimpje, maar ik vond het leuk om met Martin samen op te lopen. Of oplopen: ik moest hem vrij snel laten gaan, maar op drie kilometer pikte ik hem weer op. Liet hem op vier kilometer achter mij, maar hij perste er een dusdanige eindsprint uit dat hij toch een seconde voor me bleef.

Maar na de boodschap van Martin broeide er toch het een en ander. Had ik de volle overtuiging dat ik nooit meer zou willen lopen dan een halve marathon? Stilletjes aan ging ik denken dat het toch leuk zou zijn om met mijn twee broers de Rotterdamse Marathon te lopen. Ondertussen hoorde ik uit het geruchtencircuit dat Willem na vijf keer het wel welletjes vond. Dus inmiddels had ik bedacht dat ik Willem zou bellen en indien hij mee zou doen ik er ook voor zou gaan.

Beetje laf natuurlijk, maar ja, ik probeer het nog te ontkennen dat ik het toch wel als een erg leuke uitdaging zie. Ben sinds september 2004 aan het hardlopen. Vooral afstanden van maximaal vijftien kilometer. Mijn persoonlijk record op de vijf kilometer is aan de beterende hand sinds ik me bij de hardloopclub van Athletic Point heb aangesloten, maar 42.195 meter..pft dat klinkt erg ver. Dus Willem gebeld. Het gesprek ging ongeveer als volgt:

Johan: "Had je al gehoord dat Martin zich had ingeschreven voor Rotterdam"
Willem: "Ja, ik hoorde van zijn voornemen, heel leuk"
Johan: "En jij wilde Rotterdam toch niet gaan lopen, aangezien je dat al 5 keer had gedaan"
Willem: "Ach ik zag dat ik niets te doen had dat weekend, dus ik heb me inmiddels ingeschreven"
Johan: "Slik, dat betekent dat ik ook mee ga doen, het zou van jou afhangen"
Willem: "Denk er tijdens de Kerstdagen maar goed over na, en als je het doet, moet je proberen om eind januari al een halve marathon uit te lopen, niet op tempo, maar gewoon voor de afstand"
Johan: "En heb je ook een schema ?"
Willem: "Ik ga dat snel maken, je krijgt wel een kopie, maar ik train wel 6 a 7 keer per week"
Johan: "Ik moet even kijken hoe ik dat regel met de kids, want met M. moet ik hierover fors onderhandelen, ze zei al dat ze een week naar New York wilde ter compensatie van alle trainingstijd"
Willem: "Ach dat valt wel mee, jij bent 4 maanden weg en zij maar 1 week, dus dat lijkt me een goede deal"

Image

En zo geschiedde het. Wen nachtje erover geslapen en inmiddels inderdaad de kogel door de kerk: ik ga me ook inschrijven en om het oudstebroeradvies goed op te volgen: 28 januari staat inmiddels de Polderloop te Hazerswoude op het programma. Daarnaast wordt er inmiddels aan een schema gewerkt en zorgt Willem ervoor dat Martin en ik diverse tips op de weblog toegespeeld krijgen om de marathon van Rotterdam op 15 april 2007 tot een goed einde te brengen.

© Johan van der Kooij – http://hardlopendebroers.web-log.nl/