Kennismaking met het hardlopen

ImageNa een jaar zoeken had ik nog steeds geen sport gevonden die mij leuk leek. Er is één sport die ik dolgraag zou willen beoefenen en dat is basketbal, maar ik ben vrij klein 1m54, dus dat lijkt mij dan niet zo’n geschikte sport om te gaan doen. In februari 2006 las ik in de Gelderlander over het Gelders Looppaspoort. In zes clinics leer je de basisprincipes van het hardlopen. Dat leek mij wel wat, dus niet veel later gaf ik mijzelf op.

10 April 2006: de dag van de eerste clinic. Ook de dag dat ik 23 jaar werd, maar ik wilde toch wel erg graag bij de eerste clinic aanwezig zijn. Toen ik aankwam zag ik al een aardig grote groep mensen verzameld staan. Wat me meteen op viel, was dat het groepje mensen zeker tien jaar ouder was en sommige misschien zelfs twintig jaar. Wel waren het ongeveer evenveel vrouwen als mannen. Daar stond ik als enige twintiger….gelukkig kwam er toch nog een ander leeftijdsgenoot. Zij was zelfs twee jaar jonger.
 
Voordat we begonnen vroeg één van de trainers: wie heeft er nog nooit hardgelopen? Ik stak mijn vinger op en zag dat er gelukkig nog drie andere vrouwen hun vinger opstaken. Ik was gelukkig niet de enige met 0,0 % kennis van hardlopen. We begonnen met een rustige duurloop, nou ja rustig, het was toch wel aardig doorlopen en dat zeven minuten lang. Als je nog nooit eerder hebt hardgelopen is zeven minuten opeens wel lang.
 
Na de duurloop deden we met z’n allen een warming-up en daarna werd de groep in tweeën gesplitst. Een groep gevorderden en de groep beginners. Uiteraard bleef ik bij de beginners. Wij als beginners gingen rustig (en dit keer echt rustig) enkele rondjes lopen en daarna spelenderwijs oefeningen doen.

Image

Een uur later was de eerste clinic voorbij….gelukkig dacht ik! Ik had toen nog wel zo mijn bedenkingen over het hardlopen, de tweede clinic was twee weken later pas. Uiteindelijk ben ik wel gegaan. De tweede clinic viel me ook nog zwaar, maar na de derde clinic ben ik het hardlopen leuk gaan vinden. Bij de laatste clinic had ik zelfs al aan twee lopen (wedstrijden van vijf kilometer) deelgenomen. 

Ik was en ben natuurlijk nog steeds een beginner. Maar wel een beginner die niet alleen recreatief wil lopen, maar ook prestatiegericht is! Mijn droom is dan ook een podiumplaats bij de vijf of de tien kilometer. Dat is voor nu mijn doel!

Note: meer weten over het Gelders Looppaspoort. Kijk dan op http://www.gelderslooppaspoort.nl/.
 
© Dian Oostijen – Druten