Diepe Hel Holterbergloop 2016: Winnen van Wennemars

start_2016_diepehelOp 29 oktober 2016 heeft de 29ste editie van de Diepe Hel Holterbergloop te Nijverdal plaatsgevonden met als organisatoren AV Holten uit Holten en ASV Atletics uit Nijverdal in samenwerking met 01events. De organisatie had ervoor gekozen om sinds 2015 een wijziging in de afstanden door te voeren. De vijf mijllopers kwamen net niet bij de Diepe Hel, wat toch de naamgever van deze loop is. Naast het meer laten genieten van de lopers van de Diepe Hel wilde men tevens de drukte beter kunnen opvangen door deze verandering.

De klassieke afstanden van 2,5 en 10 Engelse Mijlen werden vervangen door de afstanden 5,2,10 en 20 kilometer.

Het nieuwe programma:

  • 12.00 uur: 5 kilometer Sans-online.nl wedstrijdloop
  • 12.20 uur: 10 kilometer TIB wedstrijdloop
  • 14.00 uur: 20 kilometer wedstrijdloop
  • 14.15 uur: 1000 meter Kidsrun kinderen 10 t/m 12 jaar
  • 14.30 uur: 1000 meter Kidsrun kinderen 6 t/m 9 jaar

Start en finish van de 5,2 en 20 kilometer waren op de Grotestraat in Nijverdal en de 10 kilometer startte in Holten met finish op de Grotestraat in Nijverdal. Het geheel verharde en verkeersvrije parcours voer vanuit het centrum van Nijverdal heuvelopwaarts het dorp uit en vervolgde zijn weg over de Toeristenweg door de bossen van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug met onderweg de beklimming en afdaling van de Diepe Hel, een pittig stukje parcours met grote hoogteverschillen en een stijgingspercentage oplopend tot 10%.

stijging

 

Een zeer pittig parcours met veel stevige en lange beklimmingen. Het parcours van de 20 kilometer betrof een heen en weer parcours met start in Nijverdal, keerpunt nabij Holten en finish in Nijverdal . De deelnemers moesten de gehele Holterberg van Holten naar Nijverdal bedwingen. Een uitdaging van formaat.

parcourstijging20k

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ligt tussen Nijverdal en Holten. Een uniek stukje natuurgebied met grote hoogteverschillen en omvangrijke heidevelden. Het omvat de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg, Nijverdalse Berg en Koningsbelt. De Koningsbelt is een 75,5 meter hoge berg en behoort samen met onder andere de Lemelerberg, de Paasberg en de Braamberg tot de hoogste punten van de provincie Overijssel. De Sallandse Heuvelrug beschikt over de laatste populatie korhoenders van West-Europa.

Met een temperatuur van circa 15 graden en een zonnetje was het prima loopweer. Speaker van het hardloopevenement was Henk Borgmeyer uit Dalfsen. Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn won de edities van 2010, 2011 en 2013 van de 5 EM in zijn leeftijdsklasse heren masters 40+ in respectievelijk 28.26, 28.44 en 29.33. In 2014 werd Van de Pol tweede in leeftijdsklasse heren masters 40+ in een geregistreerde eindtijd van 29.07. In 2015 was er een tweede plaats in de masters klasse 40+ op de 20 kilometer in 1.15.59.

start_2016_diepehel

In 2016 liep Van de Pol wederom de 20 kilometer. De eerste circa 10 kilometer liepen Van de Pol en de mede categorie kanshebbers 40+ Marc Saathof uit Nijverdal en Erben Wennemars bij elkaar en verrichtten om en om kopwerk. Voor het keerpunt moest Saathof lossen. Na doorkomst op de 10 kilometer in 38.11 ging Van de Pol zijn tempo verhogen in de afdaling van de Holterberg en de beklimming van de Diepe Hel ( circa 500 meter ) verliep voorspoedig. Het resulteerde in een ruime voorsprong op Saathof en Wennemars. Na de laatste beklimming van de Nijverdalse Berg en een resterende lange afdaling van ruim 2 kilometer finishte Van de Pol als eerste in bij de masters 40+ in een geregistreerde eindtijd van 1.15.24. Saathof werd tweede in 1.17.01 en ex prof schaatser Wennemars derde in 1.17.11.

melchior_winnaardiepehel2016

Van de Pol kon terugblikken op een tactisch gelopen race met een gelopen second split. Danny Koppelman van ACO van Elderen Ommen won bij de heren de 20 kilometer overall in 1.07.21 en bij de dames zegevierde Marlies van Leusen-Groenewold van BB lopers overall in 1.24.59 op de langste afstand. De 20 kilometer kende een totale opkomst van 791deelnemers.

Voor meer informatie en uitslagen: http://www.diepehelholterbergloop.nl/uitslagen-2016/