De Emmapiramide

melchior_emmapiramideOp 25 september 2016 heeft de 22ste editie van de Posbankloop te Velp plaatsgevonden met als organisator Stichting Posbankloop Velp. Het parcours van de 4 EM gaat de eerste twee kilometers door Velp-Noord, alvorens via de Beekhuizerweg het bosrijke buitengebied werd aangedaan. Het hoogtepunt na circa 3 kilometer was letterlijk de 85 meter hoge Emmapiramide met een stijgingspercentage van circa  7 %.

Het programma:

  • 13.00 uur: 4 EM = 6436 meter wedstrijd- en recreatieloop
  • 14.00 uur: 10 EM = 16090 meter wedstrijd- en recreatieloop
  • 14.05 uur: 500 meter Kidsrun
  • 14.25 uur: 1000 meter Kidsrun.

De klassieke afstanden 6,2 en 15 kilometer waren deze editie gewijzigd in 4 EM en 10 EM.

Start en finish waren op de Rozendaalselaan te Velp. De 85 meter hoge Emmapiramide met een stijgingspercentage van circa  7 % is een steile en lastig te beklimmen heuvel met twee haarspeldbochten. Het betrof een beklimming van circa 500 meter met tijdsregistratie aan het begin en op de top van de bult. Op de dag van de Posbankloop heet de Emmapiramide de Muur van Aalbers. Voor de tussensprint bergopwaarts wordt speciaal een klassement opgemaakt met diverse leeftijdscategorieën.

De Emmapiramide is een oude uitkijktoren in de Nederlandse gemeente Rozendaal op de grens met de gemeente Rheden. De top ligt aan de Kluizenaarsweg en is 98 meter hoog. In 1891 werd er voor de werkverschaffing op de Kluizenaarsweg een uitkijkheuvel gebouwd. Vanaf deze berg werd gekeken of er bosbranden ergens in de omgeving waren. In de tijd dat koningin Emma regeerde, werd de toren naar haar vernoemd. Vandaar de naam Emma-Piramide. Door de houten wallen die op de heuvel werden geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen, had de heuvel wel iets weg van een piramide. Tegenwoordig is de piramide niet meer in gebruik als brandtoren.

4emposbankloop-2016

Run2DayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn werd in 2012, 2013,2014 en 2015 respectievelijk tweede, eerste, tweede en derde in zijn leeftijdsklasse heren masters 45+  in respectievelijk 21.56, 22.18, 22.11 en 22.52 op de 6,2 kilometer.

Van de Pol raffelde het zware traject van de 4 EM dit jaar af in een geregistreerde eindtijd van 21.34 en genereerde hiermee een tweede postitie in zijn leeftijdsklasse masters 45+. Het parcours bleek achteraf een lengte te hebben van 5,8 kilometer hetgeen waarschijnlijk  te wijten was aan een verkeerde wegafzetting. Harvit Lalit Ogland uit Arnhem won bij de heren de 4 EM overall in 18.51 en bij de dames won Irene van Lieshout uit Nijmegen overall in 21.23 op de kortste afstand.

melchior_emmapiramide

De 4 EM kende een totale opkomst van 1093 deelnemers.

Voor meer informatie en uitslagen:http://www.posbankloop.nl