Halve Marathon van Nunspeet

MelchiorHuizenOp 2 april 2016 heeft de vierde editie van de Halve Marathon van Nunspeet te Nunspeet plaatsgevonden met als organisator Loopgroep 2000.  Het betrof een geheel geasfalteerd parcours door de prachtige natuur van het Zandenbos en de Zandenplas met vele klimmetjes.

Het programma:

14.00 uur: 500 meter Jeugdloop: kids 5 tot en met 8 jaar
14.10 uur: 1000 meter Jeugdloop: kids 9 tot en met 12 jaar
14.30 uur: 5 kilometer
15.15 uur: 21,1 kilometer
15.30 uur: 10 kilometer.

Start en finish waren bij de toren van het het Veluws Transferium. Speaker van het hardloopevenement was Jan de Bekker uit Nunspeet.

Het Zandenbos is een bos gelegen tussen Vierhouten en Nunspeet en maakt deel uit van Boswachterij Nunspeet van Staatsbosbeheer. Het bos wordt bij Nunspeet doorsneden door de Rijksweg 28. Het bezoekerscentrum Buitencentrum Veluwe-Noord aan de
rand van het dorp Nunspeet is voor een groot deel gewijd aan de ontstaansgeschiedenis, het landschap en de verschillende soorten natuur van de Veluwe. Bij dit centrum start een wandelroute die aansluit bij diverse andere routes in het omliggende bosgebied. Bij het aangrenzende Veluwe-transferium van de gemeente Nunspeet is een 30 meter hoge uitkijktoren gebouwd.

De Zandenplas is een recreatieplas in de gemeente Nunspeet welke is gegraven in de jaren 60 om bij de aanleg van de Rijksweg 28 tussen Amersfoort en Zwolle te voorzien in de behoefte aan zand. Na het beëindigen van de zandwinning werden het water en het aanliggend gebied ingericht voor recreatieve doeleinden. Zo werd er een uitkijktoren en een EHBO-post geplaatst en werden er diverse speelvelden aangelegd. Het recreatiegebied wordt beheerd en geexploiteerd door het voormalige recreatieschap Leisurelands. De plas is in 2013 en 2014 aan de oostzijde breder gemaakt en uitgediept met als doel het zelfreinigend vermogen te vergroten. De plas wordt vooral gevuld met regenwater en water uit een kleine wel.

Loopgroep 2000 ondersteund ieder jaar een goed doel. Dit jaar ging voor iedere deelnemer 1 euro naar de stichting Constru Casa, een organisatie zonder winstoogmerk die ernaar streeft de leefomstandigheden te verbeteren voor de meest arme gezinnen in Guatemala.

Run2dayDeventeratleet Melchior van de Pol van av’34 te Apeldoorn werd in 2013, 2014 en 2015 respectievelijk eerste, tweede en eerste in respectievelijk 17.12, 17.41 en 17.31 op de 5 kilometer in zijn leeftijdscategorie heren veteranen 40+. Van de Pol verscheen wederom aan de start van de 5 kilometer en liep na enige honderden meters derde positie overall en wist dit vast te houden tot aan de finish. Uiteindelijk finishte de Apeldoornse atleet als derde overall en eerste in zijn leeftijdsklasse heren masters 40+ in een geregistreerde eindtijd van 17.48.

Melchior vd Pol

Bij de heren won Koen van Dijk uit Amersfoort overall de 5 kilometer in 16.52 en bij de dames zegevierde Linda van Bemmel van Team Pearl Izumi overall in 19.53 op de korste afstand.

De 5 kilometer kende en opkomst van 112 deelnemers. Het hardloopevenement trok op de diverse afstanden ruim 500 deelnemers.

Voor meer informatie en uitslagen:
http://www.loopgroep2000.nl