Flink door de modder in Broekland

20160110BroeklandcrossModderZondag 10 januari 2016. De dag van de BWA Cross in Broekland. Maar Broekland, waar ligt dat eigenlijk? Het Sallands Crosscircuit 2015/2016 bestaat uit vele crosswedstrijden in het Oosten van Nederland. Vandaag hadden wij, de beide redactieleden van Loopkrant.nl, deze loop uitgezocht om het crossgevoel en bijbehorende tempo weer langzaam op te bouwen. Deze 37e Crossloop in Broekland maakt momenteel deel uit van het groter en groter wordende Sallands Crosscircuit. Dit betekent veel strijdvaardige deelnemers aan de start die alles op alles zetten voor hun klassering in het circuit. Naast het Sallands Crosscircuit wordt in het Oosten ook de Cross League Oost gehouden. Crossen leeft volop in het Oosten van Nederland, want in maart 2016 is de wedstrijd der crosswedstrijden weer terug op Oostelijke bodem: Het NK-Cross 2016 zal in Oldenzaal worden gehouden.

20160110BroeklandcrossModderBenen

Dankzij de TomTom was de startlocatie vandaag in Broekland eenvoudig te vinden. Wel met speciale toeristische omrijlussen voor ons toeristen. Wij gingen voor de 10 kilometer. Start en finish bij de de lokale voetbalclub. Direct bij aankomst werden wij begroet door de vele parkeerwachters. Op de website waren wij al gewaarschuwd: 90% onverhard. Snel rekenen leerde dat dit zeker 1km over asfalt zou kunnen betekenen. Dus de cross-spikes bleven thuis vandaag. De ronde vandaag was vlak, maar ideaal om concentratie te testen op de lange rechte stukken. Kleine stukjes bos, graspaden en inderdaad een stuk asfalt. Voor onze 10 kilometer moest deze ronde 2x gelopen worden, waarbij het toetje zat vlak bij de finish, waar nog zeker 300 meter om de voetbalvelden gelopen moest worden. Ideaal om te strijden met medelopers.

20160110Broeklandcross

De deelnemers aan deze cross waren zeker niet alleen de simpele trimmers. Bij de start ging iedereen direct als een Oostelijke Keniaan ervandoor. Voor iedere plek werd duidelijk gestreden. Dit in tegenstelling tot loopjes op de weg, waar wel eens ‘gezellig’ samen wordt gelopen tot de eindstreep.

20160110BroeklandcrossParcourswachters

Winnaar op de 10 kilometer vandaag werd Pascal Dankelman uit Ommen. De 5 km werd gewonnen door Martin Breunissen uit Raalte. Net voor Mark Jansonius van AV’34 uit Apeldoorn. Zelf waren wij blij dat we deze wedstrijduitdaging vandaag waren aangegaan. Want de ultieme trainingsprikkel is toch een modderige wedstrijd!

20160110BroeklandcrossKidsrun

© Redactie Loopkrant.nl (10-jarig jubileum dit jaar)