Loenermarktrail: mooier kan niet!

20151010LoenenBeklimmingZaterdag 10 oktober 2015. Met perfect hardloopweer staat vandaag een van de mooiste hardloopwedstrijden van Nederland op het programma: De Loenermarktrail. Georganiseerd door atletiekvereniging AV’34 uit Apeldoorn.

Bron foto’s Wim Derksen

Nadat vele jaren door het gebied van de Loenermark een halve marathon werd georganiseerd is sinds een paar jaar deze loop van AV’34 omgetoverd tot een hardloopuitdaging voor de echte trail en lange afstandlopers. Veel aanpassingen waren niet nodig. De halve marathon was altijd al voor 94% onverhard, maar nu deze loop een échte trailloop is, is de parcoursmeester helemaal los gegaan in het gebied van de Loenermark. De Loenermark is een groot en aaneengesloten bos en heidegebied. Het gebied maakt onderdeel uit van de vrije wildbaan op de Veluwe. Het gebied ligt ten zuiden van het plaatsje Loenen (Gelderland).

20151010LoenenstartAV34

De hoofdafstand vandaag is 25km, waarbij alle elementen van een trail in het parcours zijn opgenomen, te weten: Heuvels, loszand, loszand beklimmingen, steile afdalingen, water (erdoor heen hoefde gelukkig niet!) en heel veel schitterende bospaden waar omhoog of omlaag gelopen moest worden. Vlakke stukken zijn een zeldzaamheid op dit parcours, dus een beetje heuveltraining kan geen kwaad als je niet al te veel wilt stilvallen op dit 25km parcours.

20151010LoenenWaterpret

Aan de start dit jaar ruim 60 deelnemers, waarbij dit jaar Gert Jan Liefers (AV’34) liet zien dat je ook echt hard kan lopen over dit parcours van 25 kilometer. Ondanks dat Gert Jan niet meer zo serieus aan wedstrijdlopen doet als jaren geleden is deze atleet nog altijd in staat om met speels gemak 25 kilometer in 1:34 af te leggen. Met nummer 2 op meer dan 10 minuten was van enige strijd natuurlijk geen sprake. Lange afstandlopen is al lang niet meer het domein van stoere mannen. Vele dames stonden vandaag aan de start, waarbij Janny Jonker van AV ’34 met 2.01 liet zien het lange afstandlopen nog altijd niet verleerd te zijn.

20151010LoenenAV34Zandheuvel

Traillopen is natuurlijk een beetje opletten. Onderweg zijn schapen, honden, paarden, wandelaars en mountainbikers de meest voorkomende passanten. Ondanks dat heel veel tijd door de organisatie is gespendeerd aan het uitzetten van het parcours met honderden pijlen, lukte het enkele lopers ook dit jaar de 25km te verlengen of te verkorten. Traillopen is continue opletten om geen route aanduiding te missen. Wandelaars zien soms een route aanduiding als een mooi collectors item, waardoor lopers letterlijk sporen van voorgangers moeten zoeken.

20151010LoenenPinkladies

Wanneer uiteindelijk iedereen over de finish is, wordt het wachten voor de snellere lopers in Cafe Den Eijkenboom beloond: na eerst alle lopers over de finish gepraat te hebben, stapt Wim van Beek het Café binnen om samen met de sponsoren de prijsuitreiking te verzorgen. Iedere deelnemer ontvangt een unieke medaille en de snelste lopers in de verschillende leeftijdscategorieën krijgen een extra prijs.

Dankzij een perfecte organisatie werd de Loenermarktrail ook dit jaar weer een succes voor alle traillopers die de reis naar Loenen hadden gemaakt.

© Redactie Loopkrant