Propje heeft propjes

20150428PropjesBegin dit jaar had ik een flinke griep en moest levenloos een paar dagen in bed blijven. Toen na een paar dagen de temperatuur weer normaal was besloot ik nog een paar extra dagen rust te nemen. Maar bij hervatting van de training bleek het lopen een ramp, met een tempo van 10 km/uur liep ik te happen naar lucht alsof ik op de laatste 100m van een 800m zat.

Na twee weken toch maar eens naar de huisarts. Zo’n griep was niet te onderschatten en ik moest echt meer rust nemen om weer op kracht te komen. Longen en hart klonken prima maar de energie was op was het simpele verhaal. Ook was er geen bacteriële infectie volgens de bloedtest.

En inderdaad na acht dagen rust ging alles een stuk beter al helde het niet over, iets hoger tempo gaf weer ademhalingsproblemen.. Maar toen de eerste wedstrijd. De Midwintermarathon 10em. Meer dood dan levend kwam ik binnen in 1.29. En elke wedstrijd daarna was een grote ramp.

20150428MidwinterRinus

Toen moest ik voor een longtest naar de huisartsbegeleiding en hoopte ik een antwoord te krijgen. Longvolume was echter beter dan ooit en ook de andere waarden waren uitstekend. Na een week kreeg ik het advies om naar een fysio te gaan voor ademhalingsoefeningen. Zelf wilde ik liever naar het SMA in Amersfoort en gelukkig ging de huisarts daar in mee.

Binnen twee dagen kon ik al terecht bij het SMA in Amersfoort. Daar ging ik een inspanningstest doen met ademhalingsanalyse. Op de loopband met een zuurstofmasker, allerlei apparatuur in een rugzak met sensoren aan mijn lichaam ging ik lopen op de loopband. Dat viel tegen, in no time zat ik er compleet doorheen. De avond ervoor had ik in Heerde een 1000m baanwedstrijd gelopen in 4.16 met heel veel problemen, maar dit was 10 keer erger.

20150428Bloedverdunners

Bernard te Boekhorst (de sportarts) brak de test af na 2 minuten en ging spoedeisende hulp in het ziekenhuis bellen met vermoeden van longembolie. En inderdaad die avond lag ik in het Meander ziekenhuis in Amersfoort met meerdere bloedproppen aangetroffen in mijn longen.

De vliegvakantie naar Kos ging uiteraard niet meer door en nu ga ik het medisch circuit in met bloedverdunners en stollingsremmers. Over 6 weken mag ik volgens Bernard weer gaan lopen. Eng allemaal maar ik ben wel blij dat er nu serieus met mijn klachten van inmiddels 4 maanden wordt omgegaan.

© Rinus Groen – Apeldoorn