Afstand nemen

20140302ToekijkersVeel oud lopers weten wat voor hun het beste uitpakte in de loop der loopjaren. De fout die dan begaan wordt is deze wijsheid los te laten op andere lopers die onder de indruk zijn van hun prestaties. Maar gelukkig is niet ieder mens hetzelfde, dus gaat deze vlieger niet op. Ron Zaal vertelde mij een leuke anekdote hierover.

Hij wilde bij het EK marathon voor masters een keer de sterren van de hemel lopen op de marathon. Jan Veltman stond bekend als de loper die zijn hand niet omdraaide voor een marathon en dus vroeg hij hem om een schema. De kilometers per week moesten enorm omhoog en Ron deed alles braaf. Op de dag zelf liep hij zijn slechtste marathon ooit. Toen hij verhaal ging halen bij Jan verklaarde hij dit simpel; je hebt te weinig getraind.

20140302GroeneLopersZelf was ik ook niet vies van veel trainen, maar Jan Veltman spande de kroon. Op vrijdagochtend liep hij mee met een cross van de Willem 3 kazerne, die avond deed hij 10 maal 400m in 76 op de kunststofbaan. De volgende ochtend ging hij ruim 2 uur lopen met zijn loopgroep om die middag in Heerde een 30km wedstrijd in 1.45 te lopen. De volgende ochtend werd er een duurloop van 3 uur afgewerkt met de elite van AV’34. In 3 dagen wat ik in een week deed.

Ron loopt nauwelijks nog, Jan loopt nog steeds. Wat is wijsheid?

© Rinus Groen – Apeldoorn