Mosselloop: ruiger dan ruig

20131114BospadenZaterdag 9 november 2013. Tijd voor de 46e editie van de Mosselloop in Burgh Haamstede. Een loop bomvol Zeeuwse tradities. Als redactie al ruim tien jaar geleden dat we aan de start stonden in hartje Zeeland. Sommige delen in het bos ogen duidelijk anders of betreft het een kleine beperking in ons collectieve geheugen? 

Beton daar waar eerder gewoon zand lag en een flinke zandberg waar vroeger nog een bobbeltje in het bosgebied zichtbaar was. Al met al een inspirerend gebied en goed voor een mooie verkenningstocht op de vrijdag voorafgaand aan de wedstrijd over 9km.

Tijdens een korte dwaling door het bos, op zoek naar het wedstrijdparcours, worden we plots opgeschrikt door een roffelend geluid. Een galopperend paard komt van achteren in hoog tempo aangesneld. In wilde paniek duiken we met knikkende knieën achter een boom. Na de passage van het wilde beest treffen we een flink omgeploegd stuk bospad wat zaterdag het start-finish-gebied blijkt te zijn. De organisatie doet er duidelijk alles aan om het parcours nog ruiger te maken dan deze  in normale omstandigheden al is. Op de terugtocht richting het Grand Hotel Ter Duin nog gekeken en geroepen in de hoop de paardrijder te spotten. Vreemd: geen reactie en ook niemand gezien. We wilden echter niet nog meer verdwalen en vreemde obstakels tegenkomen, dus het verstandige besluit genomen: voor het donker het bos uit. Een duidelijke waarschuwing van de organisatie: de Mosselloop gaat zeker geen makkelijke en saaie tocht worden!

20131114NeeltjeJans

Na een goede nachtrust in het spiksplinternieuwe Grand Hotel Ter Duin is het op de dag zelf al vroeg een topdrukte op het wedstrijdterrein. Na de goedbezochte scholierencross staan even later honderden trimmers en wedstrijdlopers klaar voor hun Mosselronde. Keuze: 3km, 6 km of 9km.

Burgh Haamstede staat bekend om haar pittige heuvellandschap en bosrijke omgeving omgeven door het strand, de duinen en een prachtig heidegebied. De eerste ronde is nog eenvoudig…volgens de ervaren kenners van deze loop. Wij vinden het voor een trimloop echter meteen flink pittig met de klimmetjes op en af. Op reserves duiken we dan ook de 2e grote ronde in. Wederom de klim met vals plat door het bos en daarna rechtsaf een nog ruiger breed pad met aan de rechterhand een groepje tamme herten. Tam? Meteen popt de gedachte van het briesende paard weer op. Liep het paard gisteren niet precies dezelfde kant op? De blik en het gehoor verscherpt door de adrenaline.

20131114Mosselloop

Met de bemoedigende woorden van een vriendelijke dame slaan we linksaf en achter de bomen horen we gebries, gekreun, gehijg en gestamp. Toch niet weer een onverwachts wild beest op het parcours? De woorden ” kom op, hou vol, gaat goed…” beloofd niet veel leuks. Iets verderop doemt uit het niets een berg op. Hoe hebben we die vrijdag kunnen missen? Kaarsrecht omhoog en geen lift te bekennen. De Nationale Traploopweek begint toch pas maandag 11 november dit jaar? Moeten we echt hier omhoog? Boven aangekomen is het feest van de lopers nog lang niet voorbij. Kilometers lang los zand omhoog, smalle kronkelpaadjes omlaag en grote boomstammen op het parcours. Even waan je je in een echte trail. Als voorbereiding op het NK cross een fantastische keuze. Oef wat zwaar en gelijk ook weer heerlijk om te mogen ploeteren. Dan eindelijk de finish en het welverdiende potje zure mosselen. Slotconclusie: een voortreffelijke wedstrijd die je niet mag missen.

20131114MosselloopHotel

Na afloop in eetgelegenheid De Molenberg de uitslagverwerking en uitgebreide prijsuitreiking. Dat iedere loper bij AV Delta Sport in het zonnetje wordt gezet is duidelijk, want na de top-3 per leeftijdscategorie wordt iedere wedstrijdloper 1-voor-1 naar voren geroepen door de jarige spreekstalmeester en ontvangt de geduldige loper een bak met 2kg echte Zeeuwse Mosselen. Op naar de 50e editie in 2017! Dan zijn we zeker weer present en wie weet nog wel eerder.

© Redactie Loopkrant