Plassen onderweg

20131009PlassenAls ik weet dat ik ga hardlopen drink ik een klein kopje thee, in plaats van mijn gebruikelijke Garfield mok. En voordat ik vertrek ga ik nog even naar de wc. Maar heel soms overkomt het me toch onderweg. Die vervelende realisatie: ‘Ik moet plassen!’ Om nog maar te zwijgen van die andere aandrang…

Dit probleem doet zich vooral bij duurlopen voor. Dat is één van de redenen dat ik mijn duurlopen altijd in twee stukken hak, en halverwege een kop koffie drink in een restaurant, waar ik dan ook naar het toilet kan.

Plassen onderweg: eerste hulp bij hoge nood!

 • Het is belangrijk om voldoende te drinken, maar drink ook weer niet te veel om onverwachte plasdrang te voorkomen.
 • Houd er rekening mee dat door het hardlopen je darmen gestimuleerd worden, waardoor aandrang kan ontstaan.
 • Zorg dat je altijd wat geld bij je hebt, zodat je een restaurant/café kunt binnenlopen. Vaak mag je er wel gratis naar de wc, maar anders kan 50 cent aanbieden voor een toiletbezoekje, helpen.
 • Bel eventueel aan bij vreemden en vraag keurig of je van hun toilet gebruik zou mogen maken. De kans dat er een seriemoordenaar open doet, is kleiner dan dat je een collega-hardloper ontmoet die je probleem begrijpt.
 • Draag loopkleding die het makkelijker maakt om onderweg te plassen zoals looprokjes met ingebouwd slipje.
 • Plan je looproute op zo’n manier dat je weet dat je regelmatig langs plekken komt waar je naar de wc kunt.
 • Neem een plastic zakje of hondenpoepzakje mee, voor het onfortuinlijke geval dat…

Tips voor legale plaslocaties!

 1. Bejaardentehuizen, verpleeghuizen en verzorgingstehuizen hebben vaak toiletten in de bezoekersruimte, of in hun restaurant.
 2. Waar gebouwd wordt, staan vaak van die Dixie toiletten. Je moet er wel de bouwvakkers voor trotseren, en ik durf niet in te staan voor de hygiëne, maar het is in ieder geval een wc.
 3. McDonalds
 4. Hema
 5. Kerken

20131009PlassenOnderweg

Hulpmiddelen voor plassen onderweg
Voor 23,50 koop je een zogenaamde uribag Je kunt daar staan, zittend of liggend in plassen. Er zijn zelfs speciale heren en vrouwenmodellen, en je laat geen troep achter, want de urine wordt opgevangen in een lekvrije latexvrije zak. Persoonlijk lijkt het me wel heel lastig om goed te mikken…

Een ander product is de WooPeeh-pocket: daarmee kun je staand plassen. Hij is blijkbaar zo klein dat hij in je broekzak past, en kan worden afgesloten. Dus ook hiermee vervuil je je omgeving niet. Hij is een stuk goedkoper dan de uribag, want kost maar 13 euro.

Looprokje met ingebouwd slipje: handig bij hoge nood
Maar wat te doen als er in geen velden of wegen één van bovenstaande locatie is, en de nood hoog is? Dan zit er niets anders op dan een goede dekking te zoeken. Hier komt meteen één van de redenen dat ik een fan van looprokjes ben om de hoek kijken. Als je een looprokje met ingebouwd slipje hebt hoef je namelijk niet met de billen bloot: vaak kun je dan het slipje opzij schuiven. Maar hardlooprokjes draag je meestal alleen in de zomer, en in de winter ben je dus toch veroordeeld tot het broek-op-de-enkels-tableau.

Als je het echt netjes wilt doen, en je moet echt een Grote Boodschap achterlaten, doe dan net als bij hondenpoep: neem het mee in een zakje en dump het zo snel mogelijk in een vuilnisbak.

Wildplassen
Als de nood zo hoog is dat je achter een struik je behoefte doet, dan ben je feitelijk aan het wildplassen, en dat is strafbaar. Maar gemeenten zijn bang dat het te duur voor hen gaat worden om dit te handhaven, omdat het kabinet de proces-verbaal vergoeding wil afschaffen. N.B. Wist je dat er zelfs een speciale Facebookpagina is over Vrouwelijk Wildplassen?!

© Nicole Orriëns / http://www.renmamaren.com/