Damloop: een brok adrenaline

20130923DamloopSecurITZondag 22 september 2013 is het van Amsterdam tot aan Zaandam zoals vertrouwd topdrukte. Voor veel hardlopers begint het feest natuurlijk al een paar uur eerder. De spanningen gieren door het lichaam, want zijn de benen wel topfit genoeg voor een topprestatie en zitten alle benodigdheden in de sporttas?

Echter geen tijd meer om alles tot op de bodem uit te zoeken. De trein is het eerste obstakel die genomen moet worden, dus hard fietsen maar.

Als redactie van Loopkrant zijn we voor de 5e maal door SecurIT uitgenodigd in de VIP-area op het hernieuwde Dampark. Een jubileumeditie voor ons. Enige voorwaarde is en blijft wel dat we vooraf de loodzware 16km moeten afleggen. Nu zijn wij niet snel zenuwachtig voor een dergelijke afstand, maar een flinke verkoudheid gooide een paar dagen ervoor toch zowaar roet in het eten. Menig hardloper weet hoe het voelt om fysiek een training over te slaan terwijl het koppie eigenlijk wel wil. De dag voor de Damloop daarom toch nog een kleine test gedaan (15 km+) om te bepalen of echt hardlopen een dag later wel verstandig is. Test geslaagd. Dit kon helaas ook niet anders zonder bezemwagen. Uitlopen moest wel om terug thuis te komen. Maar zodoende komen we natuurlijk nu wel vol optimisme aan bij de verzamellocatie van SecurIT op station Amsterdam.

20130923DamloopSecurITStartnummer

Binnen no-time is iedereen present en worden de shirts en bijbehorende startnummers onder de sportievelingen verdeeld. Prachtige blauwe shirts dit jaar: dat geeft gelijk zichtbaar rust in het team. Dan toch een kleine kink in de kabel. De teamcoach telt de enveloppen en laat ook zijn personal assistent de bundels nauwkeurig tellen en wat blijkt: 2 te kort? Ga je even op vakantie en dan is de controle foetsie uit je handen verdwenen. Geen paniek bij SecurIT. Ze zijn wel hectischere zaken gewend in IT land, maar daarentegen wel een pittige adrenaline boost voor de gastlopers van SecurIT. Myrthe uit Emmen: “Toch niet voor niets helemaal naar Amsterdam gekomen? Anders loop ik gewoon zwart mee hoor…ik moet en zal bezweet bij de VIP-tent komen. Ik heb net mijn lippen nog gestift voor de teamfoto en de Fishermind Friend voor de emotionele tranen bij de finish”.

20130923DamloopSecurITGeregel

Ondertussen begint de tijd wel te dringen, maar de gasten van SecurIT weten nog steeds de kalmte volledig te bewaren en het netwerken bij de lopers van KLM begint al bijna zijn vruchten af te werpen. “Komt goed Myrthe. Jij loopt vandaag gewoon mee zoals afgesproken”. Dan een bericht vanuit het huis van de directeur. “OK, mooi, prima, scooter, fantastisch, rij voorzichtig…tot zo.”

securit_19233

Nog geen half uur later komt weldra de directeur (Rob) hoogstpersoonlijk op zijn scooter aangereden en overhandigd het startnummer aan Myrthe. Een klein “hoera” in de groep. Nu is het up-tempo en de hartspier oppompen voor de megaprestatie van vandaag. Alles in de tas en veilig achterlaten bij de vrijwilligers van de damlooporganisatie. Direct door richting de teamfoto en weldra staat het gehele team helemaal opgewarmd aan de start. Wouwie, wat een dynamiek en perfecte warming-up.

20130923DamloopSecurITMannen

Over de 16km is al zoveel geschreven. Die zijn gewoon magnifiek en loodzwaar. Dit jaar was het voor de lopers net iets lastiger gemaakt doordat het verkoelingsmechanisme in de IJtunnel nog uit stond. Met zweet op de rug en in de nek is het daarna 13km lang water drinken en onder de tuinslangen van de buurtbewoners door rennen. Het was drukkend warm door de hoge luchtvochtigheid. Veel ambulances en EHBO-ers voor de zekerheid langs het parcours. Gelukkig gaan de lui van SecurIT altijd verstandig te werk en zijn ze met z’n allen niet direct voor een PR gegaan deze zondag. Die bewaren ook wij voor de volgende editie in 2014.

20130923DamloopSecurITTap

Na al dat geren en gehijg is het niet lang zoeken naar de VIP-tent. Twee bloedmooie dames van SecurIT staan ons achter de tap al op te wachten, dus prima cooling-down. Dit jaar naast de saté ook een gezonde pastasalade met zalm en wat minder zoetigheid in de tent. Tsja: langzaamaan wordt alles steeds gezonder en vooral nog professioneler. Wat wel blijft is de gezelligheid en de sterke familiesfeer. Ook de geblesseerde secureIT medewerkers, overtrainde en net niet fitte medewerkers voor het hardlopen waren natuurlijk aanwezig om alle lopers op te vangen. Fantastisch! Blije gezichten, medailles om de nek, trotse supporters en gezonde medewerkers die hardlopen tijdens de Damloop echt leuk gaan vinden. En daar doen we het allemaal tenslotte voor.

20130923DamloopSecurITFamilie

© Redactie Loopkrant.nl