Toli’s fotoverhaal

Het is dinsdagavond 28 augustus 2012. In Diever staat de 9e en laatste Brinkloop op het programma. Ik ben nog steeds geblesseerd en kan daarom niet deelnemen. Even heb ik met de gedachte gespeeld om als toeschouwer er naar toe te gaan, maar ik kan het na een drukke werkdag niet opbrengen.

De volgende dag. Op Toli’s website zie ik dat de foto’s van de 9e Brinkloop van de vorige avond zijn geplaatst. Het zijn er weer heel veel. Bij het bekijken van de foto’s zie ik de loopavond van het begin tot het eind aan mij voorbij trekken. In het Dingspilhuus is het weer een drukte van belang. Ik zie veel bekende gezichten, waaronder één van de organisatoren. Bij de start staat één van de andere organisatoren, Jan Kooistra en natuurlijk is zijn vrouw Josefien er.

Gea en Hennie zijn er ook weer en zitten op het bekende bankje. Mevrouw Schreuder is er. Het is verkiezingstijd en ik zie meer dan 10 deelnemers die de PvdA vertegenwoordigen, de “rode lopers uit Drenthe”. Bij de start en finish hangt de vlag van de sponsor en staan de bekertjes met water en sponzen te wachten totdat ze in de wedstrijd gebruikt worden. Ik schat dat er wel zo’n 100 lopers zijn. Er zijn opvallend veel kinderen.

In de wedstrijd lopen in het begin 3 lopers bij elkaar, het is waarschijnlijk de kopgroep. Ik zie de nummers, maar kan er geen namen bij plaatsen. Wel komen enkele gezichten mij bekend voor. Even later zie ik nummer 117, de man uit Dedemsvaart die bij heel veel wedstrijden aanwezig is. Hij loopt de 10 kilometer. Nummer 510, Egbert, is er ook evenals de “zingende hardloper” uit Hoogezand. Hij loopt zijn 145e Brinkloop. Ik heb vernomen dat de vorige week diverse door hem gezongen liedjes door de straten van Diever schalden tijdens de 8e Brinkloop.

Ik zie Berend Schreuder ( 83 jaar) met startnummer 920 lopen. Vrijwel elke Brinkloop is hij aanwezig en loopt daar zijn rondjes. Hij is kort geleden 83 jaar (!) geworden. De verkeersregelaars zijn er zoals altijd ook weer. Ze maken vaak een praatje met omstanders. Het gaat er kennelijk weer zeer ontspannen toe in Diever. Toli’s fotoverhaal gaat maar door en na de 235e foto heb ik het idee dat ik daadwerkelijk in Diever ben geweest.

Foto’s: http://www.hardlopenmettoli.blogspot.com/

© Gerrit Schuitema – Emmen – http://gschuitema.blogspot.nl