Lopen door de schuimige golven

Nog twee lopen te gaan. En dan is het gedaan voor 2012. Ze is er een beetje weemoedig van. Afscheid nemen doet pijn. Ze ziet er tegenop om de vrienden van de strandlopen een jaar lang niet meer te zien. Ze zullen elkaar bellen en mailen. Met kerst sturen ze kaarten over en weer. Maar toch… Het intensieve contact gaat voor bijna tien maanden de koelkast in.

Eigenlijk wil ze daar vanavond niet over denken. Ze wil genieten van de contacten en het lopen. Ze zal deze 9de strandloop vastleggen. Vanavond heeft ze geen thema voor de foto’s die ze wil maken van de lopers. Ze had gedacht aan voetafdrukken in het zand. Helaas is het zand zacht en zijn de voetafdrukken bijna niet te zien. Ze besluit dan ook om de lopers gewoon in actie te fotograferen. Dat betekent niet dat ze alleen hardlopende mensen fotografeert. Ook de lopers die rekken of staan te kletsen met andere lopers. Lopers die een dagkaartje kopen en lopers die hun nummer opspelden. Ze zal zien wat er op haar pad komt. Tijdens het lopen kan ze niet fotograferen. Zij moet het hebben van voor en na het lopen. Gelukkig zijn er vaste fotografen, van de Strandloop, die de atleten tijdens wedstrijd fotograferen.

Het wordt hoogwater. Op de terugweg zullen ze tegenwind hebben. Het is warm en de zon schijnt. Al met al wordt het vanavond een zware strandloop. Bij de startstreep staan al veel lopers met hun voeten in het water. Dat zijn de ‘blote voeten’ lopers. Zij, en de meerderheid, loopt op oude hardloopschoenen. Die zijn goed te gebruiken voor het strand. Vanavond zal ze geen droge voeten houden. Dat weet ze nu al. De grondlegger van de strandlopen probeert de lopers op één lijn te krijgen. Een vrijwilliger zal de starttoeter bedienen. De kinderen rekken hun nekken naar de man. Zij staan in de ‘startblokken’. Als de toeter gaat zijn de kinderen als eerste weg. Ook de ouderen kunnen er wat van. Zij wordt aan alle kanten ingehaald. Dat komt omdat ze helemaal vooraan staat tijdens het starten. Ze ziet bekenden voorbij flitsen. Zus scheurt langs. Zus loopt de vier kilometer. Een paar dames van haar leeftijd wil ze voorblijven. Ook die van de vier kilometer. Dat wil ze. Niet dat het altijd lukt. Maar dat geeft niet. Als het haar wel lukt, is ze gelukkig. De heenweg valt haar niet tegen. De wind is in de rug. Dat compenseert het zachte zand.

Al snel zijn haar voeten nat. Het is niet te voorkomen. De zee rukt op. Er komt een groep paarden aan gegaloppeerd. Daar is zij niet blij mee. Nu kunnen de lopers niet aan de waterkant lopen. Ze zucht van opluchting als de paarden voorbij zijn. De lopers zwenken weer richting de zee. Menigeen denkt dat het daar beter lopen is. Maar ook daar waar het zand nat is, is het moeilijk te belopen. Haar loopvriendin is haar nog niet voorbij gekomen. Bij het keerpunt staat haar zomerliefde met zijn zoon. Ze krijgt van hem de stempel en een vriendelijk woord. De zoon reikt een beker water aan. Gesterkt keert ze om. De tijd van de eerste vier kilometer doet haar deugd. De tegenwind voelt lekker fris aan. Haar loopvriendin loopt niet ver achter haar. Ze vermoedt dat vriendin haar wel voorbij zal lopen. Vriendin heeft sterke én jongere benen. Dat scheelt. Na nog geen kilometer wordt ze ingehaald. Ze probeert nog even bij vriendin aan te haken. Dat geeft ze snel op. Het strand is te zwaar om er een wedstrijd van te maken.

Ze loopt af en toe door de schuimige golven. De zee trekt. Dat remt de snelheid. Als ze finisht, heeft ze over de terugweg zes minuten langer gedaan dan over de heenweg. Toch krijgt ze van deze en gene complimenten over haar prestatie. Dat doet haar goed. Menigeen heeft het erover hoe zwaar het strand was. Zus zegt nog dat ze blij was dat ze ‘maar’ vier kilometer liep. De lopers krijgen een banaan en twee rollen druivensuiker. Ze kunnen hun verloren energie weer aanvullen. Vandaag is er een extra verrassing. Tegen het inleveren van het startnummer krijgen de circuitlopers een functioneel singlet. Die ziet er prachtig uit! Alle maten zijn voorradig. Zelf kindermaatjes! Er wordt gepast en gemeten. Een grotere maat of een kleinere. Alles kan. Niets is een probleem. De circuit lopers zijn er maar wat blij mee.

Zij gaat met haar vrienden naar de Mac. Voor de laatste keer dit jaar. Volgende week is de prijsuitreiking.

© Iris Bouman-Hoogerdijk – Nieuwolda