Bank tot Bankloop Heerde

20120701BankloopLopers_BronFotoserverZaterdag 30 juni 2012. Deze ochtend start ik met een herstelloop. Als ik in de schaduw nabij de Douwelerkolk loop mijmer ik na over de gisteren gelopen hardloopwedstrijd. De beelden staan nog vers in het geheugen. “ De temperatuurmeter van de Rabobank in Heerde wijst 27 graden aan. Een hardloper maakt een foto. “Als de tijd tegen zit is dit een goed bewijs, zegt ie”. We hebben bij de inschrijving inmiddels al een prachtig azuur blauw wedstrijdshirt met het beeldmerk van de Bank tot Bankloop gekregen. De buit is binnen. Henk oppert voorzichtig “ We kunnen natuurlijk met dit mooie weer ook op het terras gaan zitten en het hardlopen laten zijn voor wat het is”. Ja, het zal met dit eindelijk gekomen zomerweer straks heet worden. De luchtvochtigheid is redelijk hoog en het voelt benauwd. Inlopen doen we wat later, we kijken eerst naar een aantal 1000 meters loopjes van de jeugd.

20120701BankloopKind_BronBennoWonink

Start en Finish zijn nieuw helaas weggestopt in een wijkje nabij het centrum van Heerde. Jammer finishen nabij de kerk heeft meer ambiance en karakter. Jan, Hans, Arnold, Henk, Leon, Harry en ik zijn uitgedost in Daventria tenue en onze topper Johan staat vooraan in een fluorescerend shirtje. Vanmorgen hebben we met de bosgroep nog een koffieloop in Raalte gelopen ( de warming up ) en nu vanavond dus de 15km Bank tot Bankloop. Mijn bidonnetjes en haarband ben ik vergeten en daar baal ik van. Een AA flesje half vullen met water biedt uitkomst. Ik vind in mijn draagzakje een neusvleugel die ik in mijn neus doe. Het commentaar om me heen volgt. “He jongens, kijk eens hij heeft een nieuwe manier gevonden om doping te nemen”.

We worden om 19.15 uur weggeschoten. De eerste 5km gaan omhoog. Ik neem me voor om rustig te starten. We lopen het centrum van Heerde uit, Harry en Leon halen me in net voordat we door de woonwijk heen gaan. “Heerde” staat ons daar enthousiast aan te moedigen. We lopen het dorp uit en gaan dan door de bossen. Na 3 km haal ik Harry bij en verderop zie ik Leon lopen. Het eerste stuk is zwaar en het zweet gutst me van het hoofd. Mijn neusvleugel bedoeld om de neusgaten open te sperren voor voldoende lucht ben ik inmiddels al kwijt geraakt. Afwisselend loop ik met de één en met een ander op. We gaan het viaduct over en de meeste klim zit er dan op. Rustig een stukje afdalen en dan in cadans komen. De eerste drankpost is op 6km. Ik neem een plastic zakje water in ontvangst en bijt er een gaatje in. De opening is te klein, nog een keer bijten en het water spat meteen vol in het gezicht. Dat water in plastic zakjes is niets, oordeel ik. Met een tempo van 13 km vervolg ik de bosrijke en mooie landelijke omgeving van natuurgebied de Dellen.

20120701BankloopVen

Afwisselend lopen we stil met elkaar in de felle zon en dan weer verkoelend in de schaduw . Ik neem een slok van mijn AA flesje en heb moeite om het weer op te bergen. Leon loopt zo’n tweehonderd meter voor me. Het parcours gaat op en neer en ik ben in gezelschap van een plaatselijke jonge held. Iedereen kent en moedigt hem aan. Een fietser bevoorraad hem met water. Mijn metgezel heeft het desondanks zwaar. Met elkaar vervolgen we naast en achter elkaar onze weg. Het drankzakje bij de tweede drankpost is opnieuw geen succes. Gelukkig staat er ook nog iemand met een bekertje water. Dat kieper ik meteen over mijn hoofd en ik voel het natte vocht tot in mijn onderbroek lopen. Het verfrist even. Nog 4km te gaan en ik kan het tempo toch goed op zo’n 12,5 km houden. Het viaduct is de laatste “ beklimming ”. We lopen Heerde in en worden enthousiast door haar inwoners binnengehaald. Ik ben inmiddels zeik en zeik nat en de peesplaat van de linkervoet gaat opspelen. De laatste kilometer gaat door de woonwijk en dan is de Finish in zicht. Mijn metgezel schiet bij we weg. Ik achtervolg hem en zij aan zij finishen we.

De andere Daventrianen hangen en hijgen bij de finish. Henk ziet vooral in de laatste kilometer af en finisht in 1:06:17 Leon “Mijn trigger voor onderweg” heeft een eindtijd van1:09:36 en blijft me dus ruim voor. De overige uitslagen staan op www.uitslagen.nl . Met zijn allen staan we later onder de douche en hebben lol met elkaar”. Mijn herstelloopje van 12,5 km zit er op en ik markeer de beelden van de hardloopwedstrijd als een leuke loop waar het heerlijk soppen was. Opnieuw douchen dan maar weer.

© Albert Broekhoff – Deventer / http://www.daventrialoper.weblog.nl