Bah, bah en nog eens bah!!!

20120504StikelkampApril 2012. Een avondloop in Duitsland. Egbert rijdt uit zijn werk, het is vrijdag, snel naar mijn huis. Ik sta klaar. Hondje haar vacht is gekamd en ze heeft haar riem om. We kunnen zo instappen. Het is een klein uur rijden naar de ‘Vezilauf’. Het is een wedstrijd van vijf komma vier en tien komma drie kilometer. EB heeft ons beiden voor de tien kilometer ingeschreven. Het weer was goed vandaag. Redelijk veel zon en een aangename temperatuur. Nu is het bewolkt maar nog steeds droog. Hopelijk houden we het zo. De rit verloopt voorspoedig. Egbert kent Duitsland bijna net zo goed als Nederland. Hij heeft geen Tom-Tom nodig.

Een parkeerplaats is snel gevonden. Het is een klein stukje lopen naar de inschrijving. Omdat EB ons al van tevoren heeft ingeschreven hebben wij ons nummer snel. We hebben nog een uurtje over. Met Hondje verkennen we de omgeving. En dan gaat het regenen. Bah, bah en nog eens bah!!! Dat willen we niet. Maar… als de starter een poging doet om zijn startpistool af te laten gaan is het droog. De atleten lachen om zijn mislukte poging.

20120504HondHardloper

We lopen eerst een stuk rechtuit. Slaan dan rechtsaf een smal pad langs een kanaal. Zo smal dat er geen mogelijkheid is om in te halen. Een man voor mij heeft een langzaam tempo. Ik verbijt me om zijn traagheid. Inhalen durf ik niet. Beide zijden van het paadje lopen schuin af. Het is best een lang stuk langs dat kanaal. Egbert loopt al een kleine honderd meter voor mij. Als we weer rechtsaf slaan kan ik de man voorbij lopen Ondertussen ben ik het eerste kilometer bordje al gepasseerd. Zal het me nog lukken om bij Egbert in de buurt te komen? Wie weet, als hij inzakt én ik dit tempo volhoud is er een kleine kans. Het parcours is mooi. We lopen door een bos. In het begin een breed zandpad. Later worden de paden smaller en kronkeliger. De paden zijn goed begaanbaar. Hier en daar een boomwortel maar eigenlijk mag dat geen naam hebben. Voor mijn gevoel ga ik lekker. En dan bedoel ik het lopen. Ik heb af en toe last van mijn maag. Dat is minder prettig. Heb ik te zwaar gegeten? Drie en een half uur geleden heb ik mijn laatste maaltijd genuttigd. Dat moet toch verteerd zijn. Blijkbaar niet. Een volgende keer beter opletten wat ik eet.

Helaas lukt me niet om dichter bij Egbert te komen. Wel haal ik een man in een wit shirt in. Hij liep eerst in de buurt van Egbert. Nu maak ik jacht op een man in een grijs shirt. De man in het grijze shirt is niet te kloppen. Hij finisht net wat eerder dan ik. EB staat op mij te wachten. We wisselen onze loopervaringen uit en gaan douchen. Omdat ik sneller douche dan EB ga ik Hondje halen uit de auto. Als Egbert schoon is bestellen we een patatje met mayonaise. Ondertussen is er de prijsuitreiking. Bij deze loop worden alleen de eerste drie mannen en vrouwen op het podium gevraagd. Wat ik al verwachte komt uit. Bij de eerste drie overall ben ik niet. Geen probleem. Ik heb goed gelopen. Maar een PR? Dat niet.

© Iris Bouman-Hoogerdijk – Nieuwolda