Loopfestijn Voorthuizen 2011

Mannenveld met o.a. Marco GielenWoensdag 13 juli 2011. Eindelijk! Vandaag is de wereldtop en de top van het Nederlands langeafstandlopen verzameld voor één van de snelste 10km wedstrijden in Nederland. Met namen als Rodgers Rop, Stephen Chelimo en Robert Kiprono Cheruiyot aan de start kon de wedstrijd eigenllijk al niet meer misgaan. Ondanks de regen toch een vrolijke rondemiss in de open cabrio zwaaiend naar het publiek.

Wellicht door de regen, maar langs de dranghekken van het 2km lange parcours was vandaag nog volop plek voor toeschouwers. Eigenlijk vreemd. De absolute top van de wereld op hardloopgebied bijeen in Voorthuizen, maar de toeschouwers durven niet massaal af te reizen naar Voorthuizen vandaag. Aan de hitte kon het vandaag niet liggen. En ook onweer of een weeralarm bleef de organisatie dit jaar bespaard.

Startfoto Galarun Voorthuizen

Op deze 10km prominentenloop zagen we eindelijk Susan Chepkemei uit Kenia weer eens lopen in Nederland. Susan heeft in 2006 London Marathon gelopen in een schitterende 2.21. Met afstand een wereldster dus. Vandaag snelde ze naar een tijd van 32.59. Naast geweld uit Kenia was ook de beste lange afstandloper van Nederland aanwezig op deze woensdagavond in juli: Koen Raymaekers. Vanavond kon Koen lange tijd goed mee met het geweld uit Kenia en liet zien waarom hij de beste lange afstandloper van Nederland is.

Naast de snelste senioren van de wereld komen in Voorthuizen ook de snelste masters uit Nederland en soms België aan de start. Ton Smit (AV Veluwe) liet zien dat je met 60 jaar nog altijd heel hard kan lopen. Na 37 minuten precies stond de klok voor hem stil. Een schitterende prestatie.

Jay Sauer

Dat bijna iedere topper die aan de start staat tot het uiterste gaat voor een mooie tijd werd ook dit jaar weer duidelijk. Edo Baart die nog altijd een van de snelste masters in de categorie M40 is, moest na de finish even uit de dranghekken worden gehaald. Na enige minuten werd hem het onderscheid tussen boven en onder weer duidelijk, zodat hij weer op eigen kracht richting verzorging kon wandelen.

De absolute winnaar van de avond was natuurlijk Stephen Chelimo met nog enigzins in zijn kielzog Robert Kiprono Cheruiyot. Na één ronde had hij al afstand genomen van de rest van het veld. Deze voorsprong bouwde hij langzaam per ronde nog iets uit. Rodgers Rop, Robert Kiprono Cheruiyo en ook de snelle man uit Burundi Mike Barsaiyan konden vandaag geen tegenstand bieden. Nadja Wijenberg, Marco Gielen en ook Martin Lauriet lieten zien dat zij nog altijd hard kunnen lopen.

Nadja Wijenberg

Geen records dit jaar in Voorhuizen. Daarvoor stond de wind net iets te hard op het lange stuk asfalt richting finish. Wel een schitterende 15de editie met prachtige winnaars. De aanwezige hardloopfans langs het parcours hebben ondanks enkele regendruppels een fantastisch loopspektakel gezien. De loophelden gaan verder met hun voorbereiding op een snelle najaarsmarathon of nemen even rust om in 2012 wederom te kunnen schitteren in Voorthuizen.

© Redactie Loopkrant